Selecteer een pagina

Heeft u veel last van snurken en hindert dit uw slaap? Dan is de neusspreider een van de eerste dingen die u zou kunnen proberen.

Wat veroorzaakt snurken?

Snurken is vaak een gevolg van een niet optimale luchtstroom. Dit wordt meestal veroorzaakt door een obstructie in de keelholte. Dit kan komen door een afwijkende anatomie, maar ook door verkoudheid of allergieën. Doordat de luchtstroom niet vrijelijk kan vloeien wordt deze luchtstroom snel turbulent, vergelijkbaar met een ondiepe rivier vol rotsen. Als gevolg hiervan kunnen de weefsels langs de keel (vooral het zachte gehemelte en de huig) gaan trillen en snurken veroorzaken.

Met behulp van een neusspreider kan de hoeveelheid lucht die de neus binnenkomt worden verhoogd en gaat het luchtturbulentie in de luchtwegen tegen.

Hoe werkt een neusspreider?

Neusspreiders werken door het neusgat of de neusgang te openen om de luchtstroom door de neus te verbeteren. Er zijn twee soorten neusspreiders: degenen die de neusgaten of neusdoorgang van buitenaf openen en degenen die de neusgaten van binnenuit verwijden.

Externe neusspreider

De externe neusspreider bestaat vaak uit een stijve strip die met huidvriendelijke lijm op de buitenkant van de neus wordt aangebracht, zoiets als een verstijfde pleister.

Interne neusspreider

Daarnaast heb je dus de neusspreiders die je in de neusgaten duwt. Deze werken door de neusgaten en zijkanten van de neus open te duwen, om meer ruimte aan de binnenkant te creëren. Dit kan de ademhaling door uw neus aanzienlijk vergemakkelijken en dus ook het snurken verminderen!

Wat zegt de wetenschap over de externe neusspreider?

Uit een onderzoek onder 30 snurkers bleek dat een externe neusspreider effectief is bij het verminderen van de intensiteit van snurken bij 73 procent van de mensen. Dit is gemeten met een slaaponderzoek of polysomnogram. Deze neusspreiders werkten het beste als de snurkers geen andere aandoening hadden die hun ademhaling tijdens de slaap beïnvloedde, zoals obstructieve slaapapneu.

Andere studies gaven meer gemengde resultaten over de effectiviteit van neusspreiders. Een uitgebreid literatuuronderzoek vond geen verbetering in slaapapneu en een kleine verbetering in snurken bij gebruik van neusspreiders.

Waar op te letten bij gebruik van externe neusspreider?

Mogelijke huidreactie

Bij gebruik van de externe neusspreider kan het voorkomen dat je een huidreactie hebt of krijgt op de (huidvriendelijke) lijm die gebruikt wordt. Of dat er wat huidletsel optreedt bij het verwijderen. Los hiervan zijn er geen nadelige effecten of risico’s bekend bij het gebruik van neusspreiders.

Niet geschikt voor slaapapneu

Hoewel neusspreiders het snurken kunnen tegengaan, zijn ze niet geschikt om te gebruiken tegen slaapapneu. Wellicht kan het gebruik wel de symptomen verminderen, maar de slaapapneu zal het niet wegnemen.

Interne neusspreider

Een ander alternatief is gebruik van een interne neusspreider. Feitelijk is dit een soort plug die je in de neusgaten stopt, welke tijdens het slapen op zijn plaats blijft. Uit literatuuronderzoek bleek dat interne neusspreiders iets betere resultaten lieten zien tegen snurken in vergelijking met de externe neusspreider.

Wilt u meer verdieping? Er bestaan ook andere anti snurk oplossingen.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x