Natuurlijke manieren om je tegen luchtvervuiling te wapenen 

Luchtvervuiling is over de hele wereld een groeiend probleem en ook in Nederland ontkomen we er niet aan. Uitlaatgassen, ozon en verhoogde CO2-waarden kunnen ademhalingsproblemen, hoofdpijn, hoge bloeddruk en sommige soorten kanker veroorzaken. Binnen is de lucht soms nog minder schoon, met vluchtige organische stoffen uit schoonmaakmiddelen, huisstofmijt en schimmel. Ook dit heeft gevolgen voor de gezondheid: ademhalingsproblemen voor mensen met astma, kleine kinderen en senioren; allergische reacties; een grauwe huid en serieuze gezondheidsproblemen die soms pas jaren later verschijnen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop we ons tegen luchtvervuiling kunnen wapenen, zonder dat er chemische stoffen of dure apparatuur aan te pas hoeft te komen. 

Luchtvervuiling binnen

luchtkwaliteit-binnenRegelmatig opruimen en afstoffen is essentieel voor een betere luchtkwaliteit. Stof bevat namelijk allergenen, zoals huisstofmijt, dierenhaar en huidschilfers (ook als je zelf geen huisdieren hebt!). Om je op weg te helpen, delen we hieronder enkele natuurlijke schoonmaak- en opruimtips om je op weg te helpen.

Vermijd bij het schoonmaken producten met kunstmatige geurstoffen en spuitbussen. Producten die ammonia en chloor bevatten, verspreiden zogenaamde vluchtige organische stoffen, of VOS. In de atmosfeer veroorzaken deze stoffen smog, maar ook binnenshuis zijn ze de oorzaak van klachten, zoals hoofdpijn en misselijkheid; irritatie van ogen, neus, en keel en zelfs schade aan lever en nieren.

Goede natuurlijke alternatieven voor veel schoonmaakmiddelen zijn baking soda (of natuurzuivere soda), citroen en azijn.

 • Azijn doodt bacteriën en helpt schimmel verwijderen en voorkomen. Hiermee kan je kalkaanslag verwijderen, de wasmachine schoonmaken en aanslag voorkomen op glazen en ramen na het zemen.
 • Baking soda absorbeert nare geurtjes en verwijdert vlekken. In combinatie met azijn is het een effectieve gootsteenontstopper.
 • Citroensap helpt bij het voorkomen van kalkaanslag en remt de groei van bacteriën. Leg een halve citroen in de koelkast voor een frisse geur.

Ook planten dragen bij aan verbetering van de luchtkwaliteit. Onderzoek van NASA heeft aangetoond dat veel kamerplanten de lucht zuiveren door naast CO2 ook VOS op te nemen, inclusief de kankerverwekkende stof formaldehyde die in veel schoonmaakproducten zit. En je krijgt er zuurstof voor terug! Voorbeelden van planten die bekend staan om hun luchtzuiverende kwaliteiten zijn varens, aloë vera, de graslelie (of sprietplant), de treurvijg, gerbera, en chrysanten.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Luchtvervuiling buiten

luchtvervuiling-verkeer

Het is natuurlijk het beste om blootstelling aan luchtvervuiling zoveel mogelijk te voorkomen door wegen met veel verkeer te vermijden – vooral tijdens de spits en op warme dagen. Dit is echter niet altijd mogelijk. Probeer daarom voldoende voedsel rijk aan antioxidanten te eten, hierdoor kan je lichaam de vrije radicalen veroorzaakt door luchtvervuiling een stuk beter bestrijden. Voorbeelden van voedingsmiddelen met veel antioxidanten zijn rode, bruine en zwarte bonen; blauwe bessen en rode bosvruchten; groene bladgroente; appels en groene thee. Groene thee extract heeft tevens het voordeel dat het de vetverbranding stimuleert, kies wel voor een hoge kwaliteit extract.

Een goede dagcrème kan helpen je huid te beschermen tegen de invloeden van luchtvervuiling. Er zijn verschillende kwaliteitsmerken op de markt die alleen gebruikmaken van natuurlijke producten. Was je gezicht, hals, en handen voordat je naar bed gaat met een milde reiniger om vuil te verwijderen zodat je huid zich ’s nachts kan herstellen.

Luchtvervuiling voorkomen

Vergeet ook niet dat je mee kunt helpen luchtvervuiling te voorkomen:

 • Matig je energieverbruik en kies voor een energieleverancier die groene energie levert.
 • Gebruik de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto, of overweeg de aanschaf van een elektrische auto of één die loopt op biogas.
 • Door vooral lokale producten te kopen, voorkom je energieverslindend vervoer.
 • Laat niemand binnenshuis roken.

Blootstelling aan luchtvervuiling, zowel binnen als buiten, is moeilijk te voorkomen, probeer je er daarom zoveel mogelijk voor te wapenen met onze natuurlijke tips.

 

 

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
 • Uit algen, geen vis gaat dood
 • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
 • Helpt bij vetverbranding
 • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply