Selecteer een pagina

Om minder vet te eten, hoef je heus geen voedingsexpert te zijn of je eetgewoontes drastisch te veranderen. We hebben hier een aantal handige tips verzameld waarmee je de hoeveelheid vet in je dieet erg gemakkelijk kunt verlagen.

1- Gebruik gewoon een beetje minder vet bij het bakken en braden dan je gewend bent. Heb je er geen bezwaar tegen, kun je ook grillen; hierbij heb je nauwelijks vet nodig. Soms kun je het zelfs helemaal weglaten! Ook een pan met anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat je met minder vet toe kunt.

2- Kies voor dertig+ -kaas in plaats van voor volvette kaas. Mocht de minder vette kaas je tot nu toe niet bevallen zijn, kan dat liggen aan het merk. Er zijn tegenwoordig erg lekkere kazen verkrijgbaar met nét dat beetje minder vet. Gewoon even proberen dus!
3- Maak jus, bouillon en stoofschotels minder vet door ze (snel) af te laten koelen. Bovenop ontstaat een laagje van gestold vet dat je er eenvoudig af kunt scheppen.

4- Maak de aardappelpuree of stamppot smeuïger door er halfvolle melk of margarine doorheen te roeren i.p.v roomboter. Ook kun je ontvette jus gebruiken; dit is altijd nog beter dan roomboter!

5- Kies magere melk in plaats van vettere melk. Vind je magere melk niet lekker? Zorg dat je beide varianten toch in je koelkast hebt staan; in verschillende toepassingen (stamppot, pap, warme chocolademelk) zul je weinig of minder merken van het verschil en kun je de vetarme keuze maken.

6- Lees de ingrediënten en voedingstabellen op de verpakkingen. Hoeveel vet ergens in zit, staat tegenwoordig vrijwel overal op. Wil je per sé je koekje bij de koffie of ’s avonds wat chips bij de televisie? Door even te vergelijken kun je al een betere keuze maken, zonder dat je je traktatie helemaal moet laten staan.

7- Vervang mayonaise door een light variant of door slasaus. De verschillen zijn erg groot en tussen de varianten met minder vet vind je tegenwoordig erg lekkere alternatieven.

8- Vervang dikke, romige sauzen door rode varianten of vinaigrettes. Dus neem ketchup in plaats van mayonaise en kies bijvoorbeeld voor een mengsel van azijn en olijfolie in plaats van die vette dressing.

9- Kies af en toe voor gerechten met minder vlees of voor vleesvervangers. Bij bijvoorbeeld ovenschotels, pastagerechten en tortilla’s komt dat absoluut niet neer op een rigoreuze aanpassing.

10- Onthoud dat alle kleine beetjes wél helpen. Als je niet meteen veel afvalt, kun je wel eens het gevoel krijgen van ‘wat doet het er toe’. Erg verraderlijk; want wist je bijvoorbeeld dat als je iedere dag 100 kilocaloriën minder binnenkrijgt, dat op jaarbasis al snel 5 kilo scheelt?
En honderd kilocalorieën is ongeveer zoveel als een bescheiden portie mayonaise, een flink glas melk of een klein biertje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x