Selecteer een pagina

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat het merendeel van de MP3 spelers die momenteel in de winkels liggen blijvende gehoorschade kan veroorzaken. De resultaten komen als een verrassing aangezien dit jaar nog de Europese normen voor het aantal decibel dat een MP3 speler mag produceren is bijgesteld.

Wettelijke eisen

Een MP3 speler mag slechts een output hebben van 85 decibel. Tevens mag de uitgangsspanning naar de headset niet hoger dan 27 mV bedragen. Mocht de MP3 speler niet aan één van deze twee eisen voldoen, dan moet de fabrikant maatregelen nemen om blijvende gehoorschade te voorkomen.

Mogelijke oplossingen om blijvende gehoorschade te voorkomen zijn features als een automatische volumeknop die de output begrenst of een feature die een waarschuwing toont wanneer de gebruiker de volumeknop te ver heeft opengedraaid.

80% voldoet niet aan eisen

De NWVA constateerde dat bij ruim 80% van de 31 spelers die zij hebben onderzocht de output van het apparaat te hoog was en dat de fabrikant geen features had ingebouwd om blijvende gehoorschade te voorkomen. Met name de budget MP3 spelers bleken vaak niet aan de Europese normen de voldoen.

Aanbeveling

De NWVA raadt dus aan om bij het uitzoeken van een nieuwe MP3 speler goed te kijken naar de specs van het apparaat. Daar staat namelijk de output van de MP3 speler aangegeven zodat je zelf kunt controleren of jouw gehoor risico loopt.

Het aantal Nederlanders dat gehoorschade heeft opgelopen vanwege  het luisteren naar muziek is volgens de Nationale Hoorstichting de afgelopen jaren flink toegenomen. Vooral onder jongeren neemt het aantal Nederlanders met permanenten gehoorschade toe dankzij de populariteit van draagbare muziekspelers in deze leeftijdscategorie.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x