Selecteer een pagina

Ooit gehoord van de EPIC studie? Dat staat voor European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Het is een van de grootste onderzoeken die ooit zijn uitgevoerd naar de relatie tussen voeding en gezondheid. Aan dit onderzoek deden maar liefst 448568 gezonde mannen en vrouwen mee. Van elk individu was volledig bekend wat en hoeveel ze aten en dronken. De studie duurde gemiddeld 13 jaar. Na afloop werd gekeken hoeveel mensen waren overleden, waaraan ze waren overleden en of er een link was te vinden met voeding. En jawel, die was er…

Hoe gezond is rood en bewerkt vlees?

Ham, worstjes, bacon en ander soort rood en bewerkt vlees is niet zo gezond volgens deze studie. Het vergroot de kans op vroegtijdig overlijden. Vooral door hart- en vaatziekten en kanker.

Toen na 13 jaar gekeken werd naar mortaliteit, bleek dat 1 op de 17 mensen was overleden. Echter, mensen die per dag meer dan 160 gram rood en bewerkt vlees aten, hadden 44% meer kans om vroegtijdig te overlijden. Dit in vergelijking met mensen die minder dan 20 gram per dag aten.

Toch is het niet nodig om rood en bewerkt vlees helemaal uit te bannen. De studie toont namelijk ook aan dat een bescheiden consumptie van rood en bewerkt vlees (< 10 gram per dag) gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Rood vlees blijft  een essentieel onderdeel van onze voeding.

De manier waarop rood vlees is bewerkt draagt ook bij aan hoe gezond het wel/ niet is. Welke conserveermiddelen worden gebruikt? Hoeveel zout etc?

Het net sluit zich om rood en bewerkt vlees

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het eten van te veel rood en bewerkt vlees de kans op vroegtijdig overlijden laat toenemen. Er is vooral een sterke link tussen darmkanker en rood vlees consumptie. Volgens de World Cancer Research Fund zou er in de UK 4000 mensen per jaar minder sterven als ze minder dan 10 gram rood en bewerkt vlees eten per dag. Deze organisatie adviseert dan ook rood vlees links te laten liggen.

Wat dan wel?

Stel je besluit rood vlees (grotendeels) te schrappen uit je menu, dan mis je ook eiwitten en bijvoorbeeld het belangrijke vitamine b12, wat alleen in vlees voorkomt.  Om voldoende eiwitten binnen te krijgen kan je kiezen voor het eten van meer gevogelte, ei en vis, maar denk bijvoorbeeld ook aan eiwit supplementen. Ook kan je kiezen meer peulvruchten te eten.

Bron

European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x