Selecteer een pagina

Veel mensen met een gezonde levensstijl zullen ook af en toe alcohol drinken. Maar al te vaak is het gezellig om een biertje, cocktail of lekker glas wijn te nemen tijdens feestjes of een borrel. Moet je vanuit een gezondheidsgedachte je daar eigenlijk schuldig over voelen? En als je dan toch iets van alcohol neemt, wat is dan de meest gezonde alcoholische drank?

Is alcohol gezond?

Iedereen weet dat alcohol drinken niet zo gezond is, maar het gaat hierbij ook vooral om de hoeveelheid alcohol die genuttigd wordt. Zo zijn er studies die zelfs wijzen op gezondheidsvoordelen bij matig alcoholgebruik.

Dus, vooral overmatige alcohol consumptie is niet zo gezond, dit komt door een aantal eigenschappen van alcohol, zoals:

  • Alcohol bevat per gram meer calorien dan suiker, je komt er dus sneller van aan
  • Alcohol heeft geen voedingswaarde
  • Alcohol is voor het lichaam een gifstof en moet verwerkt worden door de lever, dit kan bij overmatig gebruik tot leverproblemen leiden
  • Alcohol kan een oorzaak zijn voor het krijgen van o.a. slokdarm en leverkanker

Aantal calorieen wordt vaak onderschat

Omdat alcohol 7 kcal per gram bevat en suiker maar 4 kcal per gram, krijg je ongemerkt al meer energie binnen. Daarnaast zijn alcoholische drankjes vloeibaar, dit passeert makkelijk de maag waardoor je niet volg zit en snel meer kunt drinken.

Dus heeft u overgewicht, of wilt u afvallen? Dan is het zeker verstandig te letten op uw alcoholconsumptie! Los hiervan geldt dit ook van andere drankjes. Zo bevatten vruchtensappen zoveel suiker dat dit ook niet helpt bij afvallen.

Alcohol altijd maar vermijden?

Al bij al is het niet nodig om alle alcohol te vermijden. Geen alcohol is gezonder, maar het draait allemaal om matiging, controle en het maken van goede keuzes. Het gaat hierbij niet alleen om het tellen van calorieën, maar ook om het hele gezondheidsprofiel van een drankje te bekijken zoals het suikergehalte, of het hydrateert en ook of wat je eraan toevoegt (qua fruit bijvoorbeeld). Hierdoor kan je voedingswaarde toevoegen aan je alcoholische drankje en het dus toch nog enigzins verantwoord maken.

Kies voor de meest gezonde alcoholische drank

De belangrijkste regel is het vermijden van vooraf gemengde dranken; alcoholisch of niet-alcoholisch. Deze bevatten vaak veel suiker en mogelijk andere additieven, zoals kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen of zout die nodig zijn om deze populaire drankjes te maken. Wees ook voorzichtig met vooraf bevroren mixdranken zoals bijvoorbeeld Margaritas, deze zijn niet vers bereid en missen daardoor voedingswaarde.

Wijn

Hoewel gemaakt van druiven, is veel van de suiker tijdens het gistingsproces omgezet in alcohol. Wijn bevat minder suiker dan bier en veel minder suiker dan kant-en-klare alcoholische drankjes. Dit maakt wijn een goede eerste keuze! Rode wijn, met zijn donkerrode kleur, bevat o.a. de antioxidant resveratrol. Van dit stofje is bekend dat het goed is voor hart- en bloedvaten en mogelijk de levensduur verlengt. Hoewel dit aanlokkelijk klinkt, moet u er wel rekening mee houden dat u een grote hoeveelheid rode wijn zou moeten consumeren om voldoende resveratrol binnen te krijgen om van deze positieve effecten te kunnen profiteren.

Witte wijn en rode wijn bevatten vergelijkbare calorieën, maar witte wijn bevat meestal minder alcohol. Houd er ook rekening mee dat een Rosé-wijn, die zoeter is, meer calorieën bevat en dessertwijnen nog zoeter zijn.

Champagne

Champagne is een mousserende witte wijn en kan minder calorieën bevatten dan een glas witte wijn (of bier). Hoewel het antioxidanten bevat, zijn deze beperkt en van weinig voedingswaarde. Om champagne iets gezonder te maken kan je denken aan het maken van een champagnecocktail. Combineer hiertoe een (liefst) droge champagne met sinaasappel- of grapefruitsap. Dit drankje bevat dan een beetje vitamine C en u drinkt automatisch iets minder alcohol omdat het glas extra gevuld is met fruit ipv drank.

Vodka

Hoewel veel mensen aan het einde van een stressvolle dag naar een glas wijn grijpen, blijkt uit onderzoek dat vodka de spanning eigenlijk beter verlicht dan wijn. Matige vodkaconsumptie kan ook helpen de pijn en ontsteking geassocieerd met reumatoïde artritis met 30 procent te verminderen in vergelijking met helemaal niet drinken.

Ook helpt vodka goed tegen slechte adem, probeer elke ochtend een scheutje vodka in je mond te slikken, omdat het de bacteriën doodt die een slechte adem veroorzaken. Als je dit doet kies dan wel meteen voor een smaakvolle vodka!

Lichte bieren

Bier wordt gemaakt met granen en bevat daarom zeer veel koolhydraten en bijgevolg suiker. Het is beter dit te beperken, anders zult u merken dat u sneller aankomt. Het is goed om te weten dat ambachtelijke bieren vaak meer alcohol en calorieën bevatten.

Dat gezegd hebbende, er zijn gelukkig veel lichte bieren die je in plaats daarvan kunt nemen. Deze bevatten minder suiker, calorieën en alcohol. Probeer ze eens, er zitten zeer smaakvolle varianten tussen!

Conclusie

Hoewel alcohol an sich niet gezond is, is het in beperkte mate niet schadelijk. Ook kan je kiezen voor de meest gezonde alcoholische drank (en) zoals hierboven beschreven.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x