Selecteer een pagina

Leren is leuk, maar veel onthouden is ook vermoeiend op den duur. De bekende ‘spanningsboog’ neemt geleidelijk af, totdat je echt geen zin meer hebt en snel afgeleid raakt. Maar wat als er nu een belangrijk examen aankomt? Dan heb je vaak de luxe niet om te stoppen met studeren. Gelukkig is er een oplossing, de juiste timing van cafeïne inname.

Het effect van cafeïne

Het is al langer bekend dat cafeïne een stimulerende werking en bepaalde gezondheidsvoordelen heeft. Zo helpt cafeïne bij de vetverbranding en sportprestaties. Ook geeft cafeïne een energieboost en maakt je alerter. Maar onderzoekers waren benieuwd wat cafeïne doet met je geheugen. Dat is nu onderzocht.

Meer onthouden met cafeïne

Om te onderzoeken welke invloed cafeïne heeft op het geheugen is een onderzoek uitgevoerd door de John Hopkins University (Baltimore). De onderzoekers wisten uit eerder onderzoek al dat cafeïne de cognitieve functies stimuleert, maar ze wisten nog niet wat het deed met het langetermijn geheugen.

Onderzoeksopzet

  • 160 deelnemers tussen 18 en 30 jaar
  • Op de eerste studiedag werd de deelnemers gevraagd om afbeeldingen te identificeren als ‘binnenshuis’ of ‘buitenshuis’
  • Na deze opdracht werden ze ingedeeld in 2 groepen. De ene groep kreeg een 200mg cafeïne pil, de andere een placebo pil
  • De volgende dag kregen de deelnemers dezelfde afbeeldingen te zien, alsmede een aantal nieuwe. De onderzoekers vroegen hen om aan te geven of ze de afbeeldingen eerder hadden gezien ‘vergelijkbaar’, of dat ze ‘nieuw’ waren

Het effect van cafeïne op de resultaten

Uit de resultaten bleek dat deelnemers die cafeïne hadden gekregen beter de afbeeldingen konden indelen in de juiste groepen. Hieruit kan afgeleid worden dat de consumptie van 200mg cafeïne na een cognitieve taak het langetermijn geheugen positief beïnvloed.

Werken andere cafeïne dosages ook?

Het onderzoeksteam wilde weten of het effect afhing van de cafeïne concentratie. Hiertoe deden ze ook experimenten met 100mg en 300 mg cafeïne. Hieruit bleek dat de resultaten beter waren op de 200mg dan de 100mg dosis. Er bleek echter geen verbetering op de 300mg dosis t.o.v. de 200mg dosis.

Ook vonden de onderzoekers dat er geen prestatieverbetering was als de deelnemers 1 uur voor de test de cafeïne dosis kregen.

Concreet: Wat te doen om je geheugen optimaal te laten profiteren van cafeïne?

Studeer hard en als je bijna klaar bent neem je 200 mg cafeïne in de vorm van een pil of koffie. 200mg cafeine komt neer op ongeveer 3 tot 5 koppen koffie, afhankelijk van hoe sterk de koffie is. Omdat het moeilijk is een hele kan koffie naar binnen te werken is een cafeïne pil wellicht een betere optie. Het beste is dan om voor cafeine anhydrous te kiezen, deze cafeine variant is krachtiger en wordt sneller opgenomen. Precies wat je wilt na hard studeren. Een goede prijs/ kwaliteit aanbieder is Krachtshop, zie cafeine anhydrous van Krachtshop.

Let er echter wel op dat je geen cafeine neemt een paar uur voor slapen, want de kans is dan groter dat je moeilijk in slaap komt.

 

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x