Selecteer een pagina

Er zijn mensen die snel verouderen en mensen die lang jong lijken te blijven. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft onderzoek gedaan naar verouderingsprocessen in de huid in deze twee groepen mensen. Hun bevindingen, die gepubliceerd zijn in vaktijdschrift Aging Cell, sluiten mooi aan op een eerdere publicatie in Nature. In deze publicatie werd beschreven dat muizen minder snel verouderen als bij hen zogenaamde senescente cellen werden weggehaald. Deze publicatie stond in het gerenomeerde vaktijdschrift Nature.

Senescente cellen

Senescente cellen betekent letterlijk ‘verouderde cellen’. Dit zijn cellen die zich niet meer delen, terwijl de algehele stofwisseling nog actief is. Ook andere cellen in de buurt kunnen zich blijven delen. De senescente cellen stoppen met delen om het ontstaan van kanker te voorkomen. Ze hebben zichzelf als het ware ‘uitgezet’. Hoewel kanker wordt voorkomen, heeft het stopzetten van de celdeling ook negatieve effecten. De weefselstructuur wordt anders en er zijn ondertussen sterke aanwijzingen dat een opeenstapeling van deze cellen tot veroudering leidt.

Veroudering

Veroudering is een proces wat zich niet alleen kenmerkt door uiterlijke veranderingen, zoals gerimpelde huid, grijze en witte haren etc. Ook wordt veroudering gekenmerkt door kwaaltjes en chronische ziekten, met uiteindelijk functieverlies. Het hoe en waarom van veroudering is nog grotendeels onbekend, alsmede waarom sommige mensen sneller verouderen dan anderen.

De onderzoekers van LUMC, Unilever UK en Brown University (VS) keken of er een relatie bestaat tussen de opeenstapeling van senescente cellen en veroudering.

Het onderzoek

De onderzoekers bepaalden bij mensen van middelbare leeftijd de aantallen aanwezige senescente cellen in een beperkt stukje huid van de bovenarm. Wat bleek? Mensen die leden aan chronische ziekten hadden gemiddeld een hoger aantal senescente cellen als mensen zonder chronische ziekte.

Een ander gevonden verband was dat mensen uit langlevende families minder senescente cellen telden dan hun partners uit ‘gewone’, niet langlevende families.

De conclusie van de onderzoekers luidt dat niet alleen bij muizen een verband is gevonden tussen senescente cellen en veroudering, maar ook bij mensen, aldus onderzoeker dr. Andrea Maier (LUMC). De onderzoekers zijn van plan hier verder onderzoek naar te doen in de hoop remedies te kunnen ontwikkelen tegen veroudering.

(20 juni 2012 – DS/LUMC)

 

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x