Selecteer een pagina

Veel mensen zijn wel bekend met het begrip smoothie: een super gezond drankje van fruit en/ of groenten, eventueel aangevuld met zuivel zoals (karne)melk, yoghurt of sojadrank. Maar hoe maak je van zo’n gezonde smoothie nu een echt lekker tussendoortje?

Veel mensen vinden sap of pulp van fruit erg lekker. Groenten uit de blender zijn minstens zo gezond. Maar een smoothie van één of meerdere groentensoorten vinden de meeste mensen geen lekkere traktatie.

Maak van je smoothie een ware traktatie!

jason valeJason Vale, de Britse Jamie Oliver van de smoothies en sapjes, heeft hier een goede tip voor. Hij adviseert om als basis voor iedere smoothie een zoet versgeperst sap (zonder toevoegingen) te gebruiken. Bijvoorbeeld appelsap, druivensap of ananassap. Een andere mogelijkheid is wortelsap, omdat dit ook vrij zoet van smaak is.

Sinaasappelsap is met een aantal groenten en andere fruitsoorten goed te combineren, maar bevat vrij veel zuren, die in combinatie met bepaalde groenten een enigszins zuur of bitter smakende smoothie kunnen opleveren. Een alternatief hiervoor kan mandarijnsap zijn. Dit bevat minder zuren en meer natuurlijke suikers en is hierdoor enigszins zoeter van smaak dan sinaasappelsap.

Bij deze basis van zoet sap kan eigenlijk iedere groente- en fruitsoort in de blender worden toegevoegd. Met uitzondering van uien, prei en knoflook. Deze groenten geven een scherpe smaak, die niet goed combineert met de zoete smaak van het fruitsap in de smoothie.

Extra ingrediënten?

protein shakeUiteraard kunt u aan de smoothie nog verschillende andere ingrediënten toevoegen die u lekker vindt: bijvoorbeeld (karne)melk, yoghurt, biogarde, kwark of sojadrank. Bedenk daarnaast wat veel fanatieke sporters doen, die voegen whey (of soja-) eiwit toe aan hun shake. Dit maakt de shake niet alleen ideaal voor spierherstel en opbouw, maar maakt de shake ook veel romiger (vergelijk het gerust met een milkshake). Dus ook al gaat u niet voor extra spiermassa, het is zeker lekker! Whey eiwit is overal te koop, vergelijk de aanbieders met deze handige prijs/ kwaliteit tabel.

Indien u de smoothie iets dikker en gezonder wilt maken, bijvoorbeeld ter vervanging van een maaltijd, kunt u ook noten of peulvruchten in de blender erbij doen. Ook pitten en zaden zijn een optie. En kruiden zoals kaneel of essences zoals vanille kunnen een smakelijke toevoeging zijn. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om te variëren. Kijk voor wat inspiratie ook eens naar deze links:

Smoothie recepten speciaal voor afvallen en vetverbranding

Smoothie recepten speciaal voor spiermassa opbouwen

Daarnaast is een voordeel van smoothies dat deze heel eenvoudig en snel te maken zijn. Een tip voor u is om een blender aan te schaffen die gemakkelijk schoon te maken is en die u permanent op een gemakkelijk te bereiken plaats op het aanrecht kunt laten staan. Op deze manier is de drempel het laagst om regelmatig of zelfs dagelijks van de blender gebruik te maken. U kunt daarnaast een sapcentrifuge gebruiken om zelf het basissap voor de smoothie te maken. En indien u wilt, kunt u alle groenten en fruit biologisch kopen. Maar heeft u weinig tijd of middelen, dan is het natuurlijk ook mogelijk om fruitsap uit een pak als basis te nemen en (gewassen en gesneden) groenten en fruit uit de supermarkt of op de markt te kopen die op dat moment in de aanbieding zijn. U kunt de smoothie dus zo gemakkelijk of zo professioneel mogelijk bereiden.

Tenslotte, een smoothie is door de vitaminen, mineralen, vocht en natuurlijke suikers een uitermate goede en snelle start van de dag. Geniet ervan en “smoothen your day”!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x