Selecteer een pagina

Heb je te maken gehad met borstkanker? Dan heb je een hele zware tijd achter de rug. Veel vrouwen willen er graag weer gezond en aantrekkelijk uit zien als zij borstkanker hebben gehad, maar hoe gaat dat in zijn werk en is dat mogelijk?

Als je borstkanker hebt dan krijg je vaak chemotherapie en soms meerdere operaties. Na deze heftige periode krijg je vaak nog jarenlang medicatie zodat de hormoonhuishouding stil wordt gelegd. Deze keuze wordt gemaakt om de kans op terugkeer van de kanker te verkleinen. Maar als je voor de hormoontherapie hebt gekozen dan heeft dat voordelen en nadelen. Het nadeel is dat je spiermassa en botmassa gaat verliezen. Ook de toename van de vetmassa in de middensectie. Dit zorgt er voor dat je als vrouw een wijdere taille krijgt. Er zijn onderzoekers van de University of Medical Sciences in Polen die ontdekt hebben dat een bescheiden vorm van krachttraining deze bijwerkingen kan voorkomen. Dat klinkt natuurlijk ideaal en daar wil je meer over weten!

Meer over het onderzoek

Het genoemde onderzoek is gepubliceerd in de European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine. Er is een experiment gedaan onder 41 mensen, die borstkanker hebben overleefd. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 44 jaar, en zij hadden hun chemotherapie, operaties en bestralingen achter de rug. Op het moment van het onderzoek kregen de vrouwen medicijnen, meestal goserelin – een middel dat de aanmaak van stuurhormonen door de hypofyse stopt – en tamoxifen, een antioestrogeen dat voorkomt dat het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol zich aan zijn receptor kan vastmaken.Het experiment heeft in totaal achttien maanden geduurd. Gedurende de eerste zes maanden hebben de vrouwen niets gedaan, de onderzoekers wilden op deze manier bepalen wat voor effect de hormoontherapie had op inactieve vrouwen.

Cardio en krachttraining

Gedurende maand zeven tot en met twaalf hebben de vrouwen aerobe training gedaan. Ze mochten iedere dag bewegen, eerst een warming up van enkele minuten en dan 40 minuten matig intensief. Wandelen werd in een straf tempo gedaan en ze mochten fietsen of rennen op de treadmill. Hierbij moest de hartslag oplopen tot 65-75% van de maximale hartslag. Gedurende de maanden dertien tot en met achttien deden de vrouwen ook aerobe training, maar voegden daar nog krachttraining aan toe. Ze gingen drie keer per week trainen, ongeveer drie kwartier achtereen. Iedere workout bestond uit 6-8 plankoefeningen, maar ook een paar oefeningen voor het bovenlichaam (3 sets van 15 reps) en drie oefeningen voor de benen (16 reps).

Uitkomsten onderzoek

Uit het onderzoek komt naar voren dat de hormoontherapie de groei van de vetmassa stimuleert. In het eerste half jaar van de hormoontherapie wonnen de vrouwen bijna vier kilo aan lichaamsvet, en daarbij komt ook nog dat de aerobe training en de krachttraining de toename van de vetmassa stopten. Een kilo daarvan is hierdoor ook verdwenen, de gemiddelde BMI was na maand achttien 23,5 bij de vrouwen. Tijdens de hormoontherapie winnen de vrouwen vet en dat gaat op verkeerde plaatsen zitten. Namelijk rondom het middel en in de buikholte. De taille kan verdwijnen door hormoontherapie.

Bron

Eur J Phys Rehabil Med. 2013 Jun;49(3):331-9.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x