Selecteer een pagina

Ook kunt uw artrose klachten verlichten met een eenvoudige bijstelling van uw leef- en voedingsgewoonten:

 

  • Vermijd prikkelend voedsel. Voedingsstoffen die artrose kunnen verergeren, zijn onder andere rood vlees, suiker, vetten, zout, cafeïne en nachtschade (zoals in tomaten, aardappelen, paprika’s en aubergines). Zuivelproducten zijn eveneens boosdoeners; het probleem zit eerder in de eiwitten in zuivel dan in de vetten.
  • Volg een mediterraan dieet. Dit bestaat voornamelijk uit vis, fruit, groenten, graanproducten, bonen en onverzadigde vetten zoals olijfolie.  Het dieet  dat zo sterk op planten is gebaseerd, bevat veel ontstekingsremmende verbindingen zoals essentiële vetzuren en enzymen.
  • Consumeer ‘goede’ vetten om de gewrichten te smeren. Meervoudig onverzadigde oliën en omega-3-supplementen hebben bij hoge doses een mild heilzaam effect. Van visolie met een minimale EPA gehalte van 350 mg en 250 mg DHA  is aangetoond dat het de symptomen van reumatoïde artritis vermindert.
  •  Vermijd ‘slechte’ vetten. Vlees is rijk aan bepaalde vetzuren (arachidonzuur) die, naar men aanneemt, ontstekingen in het lichaam in de hand werken. Met een vegetarisch dieet krijgen we minder arachidonzuur binnen en veganistische diëten sluiten deze vetzuren bijna geheel uit.
  • Zorg dat u overtollig gewicht kwijtraakt. Gewichtstoename verhoogt het risico op de ontwikkeling van artrose in de knieën, handen en heupen. Door overtollig gewicht kwijt te raken ontlast u de gewrichten. Vooral vrouwen lopen een risico. Bij mannen verhoogt gewichtstoename de kansen dat zij jicht ontwikkelen.
  •  Vasten. Verschillende onderzoeken bevestigen dat verantwoord vasten onder deskundige begeleiding de symptomen van artritis kan verlichten en voedselallergie en overgevoeligheid helpt opsporen die tot de ziekte leiden.
  • Bewegen in het water is een goede manier om klachten te verbeteren. Door de weerstand van het water kunt u uw spieren op een zachte manier versterken. Warm water zorgt bovendien voor ontspanning van spieren, verwijding van de bloedvaten en een verbeterde bloedcirculatie. De gunstige werking van gewoon wandelen, zwemmen of fietsen kan vooral bij ouderen met artrose zeer goed zijn. Regelmatig lichaamsbeweging is essentieel om gewrichtsslijtage tegen te gaan. Activiteiten die geen extra belasting vormen voor de gewrichten, maar de omringende botten, spieren en ligamenten juist versterken, zijn voor veel typen artritis geschikt en kunnen ook preventief werken.
  • Vermijd blessures. Op elke leeftijd kunnen ernstige blessures ontstaan, zoals gescheurde gewrichtsbanden, kraakbeen of gebroken benen, die op latere leeftijd artrose veroorzaken. Mensen die als tiener of jongvolwassene een knieblessure opgelopen hebben, lopen vergeleken bij degenen die dat niet hebben, bijna driemaal zoveel kans om omstreeks de leeftijd van 65 artrose te krijgen.
  • Gebruik een combinatiepreparaat met voldoende  glucosamine, chondroïtine en MSM zoals hiervoor omschreven. Deze stoffen zijn heel zinvol bij het herstel van slijtage in de knie. Een goed supplement dient als aanbeveling zeker langer dan 6 maanden te worden gebruikt. Glucosamine- en chondroïtinesulfaat zijn beide suikerverbindingen die de afbraak van kraakbeen verminderen en de opbouw van nieuw kraakbeen stimuleren. Ze beschermen bestaand kraakbeen en de smering. Ze dienen in hoge dosis te worden ingenomen. Deze middelen hebben geen negatieve bijwerkingen ook niet op de lange termijn.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x