Selecteer een pagina

Veel mensen weten intuitief al dat veel groenten, fruit, noten en gezonde eiwitbronnen (zoals in vis) goed voor ze zijn. Uit grote metastudies komt naar voren dat mensen met zo’n dieet minder vaak hart- en vaatziekten en andere Westerse ziekten oplopen dan de gemiddelde Westerling.

Ook Remco Kuipers kan dit nu beamen in een onderzoek waarop hij 26 maart promoveert aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Kuipers reconstrueerde waar onze voorouders leefden en wat ze aten. Dit vergeleek hij met de voeding die traditioneel levende Oost-Afrikaanse volken nu tot zich nemen. Uit zijn onderzoek blijkt dat typische westerse ziektes te maken hebben met ons huidig tekort aan gezonde vetzuren, die in oervoeding wel volop aanwezig waren.

Ook aten we in de oertijd (veel) minder koolhydraten en ook nog eens cyclisch (lente/ zomer), als er meer fruit voorhanden was. Ook werd er meer vlees en gezonde vetzuren gegeten, vooral uit vis. Een opmerkelijk statement van Kuipers is dat linolzuur geen beschermende werking zou hebben tegen hart- en vaatziektes. Iets wat tegen de heersende opvattingen gaat. Onze huidige voeding bevat teveel linolzuur volgens Kuipers.

Lees ook

Gezond oud worden

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x