Selecteer een pagina

Eerlijk is eerlijk: Na een dag hard werken is het heerlijk om in de avond op je bank te ploffen en er niet meer uit te komen totdat je gaat slapen. Sommige wetenschappers zijn zelfs van mening dat zitten gevaarlijker is dan roken. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk en deze twee gewoonten zijn ook lastig met elkaar te vergelijken. Onderzoeken tonen echter wel aan dat mensen die een zittend beroep hebben, een veel grotere kans hebben om diabetes te krijgen of hartproblemen.

Korter leven door lang stilzitten?

Schrikbare cijfers tonen zelfs aan dat van ieder uur dat je stilzit, er twintig minuten van je leven af gaan. De grootste boosdoener is een enzym dat minder wordt aangemaakt: Lipoproteïnelipase. Dit enzym zet normaal gesproken slechte cholesterol om in goede cholesterol. Je kan wel raden wat er met je hart/ en bloedvaten gebeurt wanneer je dagelijks vele uren zittend doorbrengt….

Voorkom dat je de dag zittend doorbrengt

Onze samenleving brengt de dagen doorgaans zittend door. Overal kom je stoelen en banken tegen. Het is daarom verleidelijk om aan deze zitcultuur mee te doen. Je kan zelf de gewoonte om te zitten doorbreken door ieder half uur even te gaan staan of rond te lopen. Sta je te wachten bij de bushalte? Kom dan niet in de verleiding om te gaan zitten. Blijf na het avondeten niet de hele avond op de bank zitten maar kom in beweging! Ga bijvoorbeeld een uurtje wandelen of sporten. Neem daarnaast de trap in plaats van de lift als je kan kiezen. Kortom: Wees je ervan bewust dat zitten schadelijk is voor je gezondheid en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk in beweging komt.

Van lang stilzitten naar staan: 5 tips

• Telefoneer je met regelmaat? Ga dan staan terwijl je telefoneert
• Zitten achter een bureau? Je kan beter achter een tafel staand werken
• Lunch het liefste staand
• Tijdens pauzes op het werk kan je beter een rondje lopen dan deze zittend door te brengen
• Misschien wat ongewoon en niet altijd mogelijk: Zit je veel achter een beeldscherm te werken? Of kijk je veel televisie? Plaats deze schermen boven een loopband!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x