Selecteer een pagina

In de vorige eeuw waren we op het gebied van diëten hoofdzakelijk geïnteresseerd in vetten. De koolhydraten kregen relatief weinig aandacht. Toch ontstonden de eerste koolhydraatarme diëten al zo’n 100 jaar geleden. Het eerste koolhydraatarme dieet dat echt internationaal succes kreeg, was echter het Atkins Dieet, dat pas in 1972 op de markt kwam.
De laatste tijd zijn de diëten die weinig koolhydraten voorschrijven weer helemaal terug. Je hoort van alles over goede en slechte koolhydraten.
Volgens sommigen zijn koolhydraten de grootste boosdoeners voor mensen die wat extra kilo’s willen verliezen. Wat is daar nu van waar? En wat zijn de zogenaamde ‘goede koolhydraten’ en wat de ‘slechte koolhydraten’? Je leest er hier meer over!

Van koolhydraten wordt je dik

Niet waar. Koolhydraten zijn géén dikmakers. Koolhydraten kun je het beste zien als brandstof voor je lichaam. Pas wanneer je over teveel brandstof beschikt, worden de koolhydraten die je eet omgezet in vet en dat komt als reserve terecht op plaatsen waar je het juist niet wilt hebben. Een klein deel kan worden opgeslagen in de vorm van glycogeen, maar die opname is erg beperkt.
Koolhydraten spelen daarnaast een belangrijke rol bij het op peil houden van het bloedsuiker.

Goede en slechte koolhydraten

Deze onderverdeling is enigszins misleidend. Het is namelijk niet zo dat de zogenaamde ‘slechte’ koolhydraten direct een schadelijk effect hebben op je lichaam, of dat je er meteen van aankomt. Veel voedingsdeskundigen schrijven bovendien een goede balans voor tussen verschillende groepen koolhydraten en dus niet het weglaten van een complete groep.

Tot de ‘goede’ koolhydraten worden meervoudige koolhydraten gerekend. Het gaat hier te ver om er in de scheikundige zin diep op in te gaan, maar het komt erop neer, dat voor meervoudige koolhydraten je lichaam meer moeite moet doen om ze te verwerken. Ze vormen een geleidelijke energieleverancier en zorgen niet voor heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dergelijke schommelingen kunnen op hun beurt weer zaken als een overmatige eetlust en het vasthouden van vocht veroorzaken: wat je natuurlijk niet wilt als je probeert af te vallen.

Onder ‘slechte’ koolhydraten verstaan we enkelvoudige koolhydraten en tweevoudige koolhydraten. Glucose, fructose en saccharose zijn de bekendste. Maaltijden die hier veel van bevatten, zorgen voor een directe stijging van de bloedsuikerspiegel en kunnen ervoor zorgen dat het lichaam snel insuline aan gaat maken om dit effect te neutraliseren. Ze kunnen gunstig zijn wanneer je direct energie nodig hebt. Dit geldt dan wel voor aanzienlijke lichamelijke inspanningen en je hebt deze ‘snelle’ koolhydraten ook echt niet zo vaak nodig als producenten van energiedrankjes e.d. je willen doen geloven.

Glycemische index

Om aan te duiden hoe bepaalde voedingsmiddelen ons bloedsuiker beïnvloeden, is een standaard ontwikkeld: de glykemische index (met het woord ‘glykemie’ wordt de bloedsuikerspiegel bedoeld). Hoe lager dit getal, des te minder het product zorgt voor schommelingen en des te beter het product past in een koolhydraatarm dieet.
Een overzichtje van producten en hun glykemische index vind je hier.

Training en voedingsschema’s voor afvallen

Wilt u echt werk maken van afvallen en vetverbranding, dan is alleen letten op goede en slechte koolhydraten niet genoeg. Het beste kunt u een goed training- en voedingsschema volgen. Voor het meeste resultaat altijd beiden combineren! Voor een persoonlijk gecombineerd schema op maat betaalt u al gauw 150 euro, gelukkig bestaan er ook uitstekende kant-en-klaar schema’s die voor de meeste mensen zeer goede resultaten geven voor een fractie van deze prijs. Gezondbezig heeft een aantal schema’s gevonden, gedownload en met succes getest! Klik op de link hieronder voor meer info:

Gecombineerde training- en voedingsschema’s voor afvallen en vetverbranding

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x