Selecteer een pagina

Melamine is een chemische stof die wordt gebruikt bij de vervaardiging van plastic borden, kopjes en ander serviesgoed. Het geeft de vaat een harder, duurzamer gevoel dan standaard plastic. Melamine gerechten waren populair toen ze in de jaren vijftig en zestig werden geïntroduceerd, maar toen Corelle begin jaren zeventig op het toneel verscheen, verdween Melamine naar de achtergrond.

Hoewel Corelle vandaag de dag nog steeds zeer gewild is vanwege het dunne ontwerp en de delicate porseleinen look en feel, heeft Melamine opnieuw zijn vroegere populariteit herwonnen en heeft het de algemene handelswereld stormenderhand veroverd. Het is de overvloed en verscheidenheid aan kleuren en patronen, duurzaamheid en betaalbaarheid van deze plastic schalen die ze een aantrekkelijke optie maken. Maar omdat deze plastic melamine bevat, moet er toch opgelet worden.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van melamine?

Hoewel melaminevergiftiging uiterst zeldzaam is, kan het leiden tot nierstenen en nierfalen. Zuigelingen zijn vatbaarder voor melaminevergiftiging. Hierdoor moet het gebruik van melaminebekers voor flesvoeding en melk worden vermeden.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat tijdens het productieproces een klein residu van de melamineverbinding in de schaal kan achterblijven en onder bepaalde omstandigheden langzaam kan migreren naar voedsel dat ermee in contact komt.

Onder de meeste omstandigheden is de hoeveelheid melamine die vanuit het gerecht in het voedsel migreert zo laag dat het geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De uitzondering is bij het serveren van zeer zure voedingsmiddelen, vooral bij verhitting, of dus bij het serveren van eten of drinken aan zuigelingen.

Hoe kan je melamine servies op de juiste manier te gebruiken?

De Amerikaanse FDA heeft haar eigen veiligheids- en risicobeoordeling uitgevoerd en is tot de conclusie gekomen dat melamine serviesgoed geen gezondheidsrisico vormt, maar ze raden wel aan om voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan. Houd u aan de volgende tips om ervoor te zorgen dat u melamine servies op de veiligste manier gebruikt.

  • Gebruik geen melamine servies voor zuigelingen of jonge kinderen.
  • Verwarm nooit eten of drinken in melamine, ook niet in de magnetron (het risico op migratie is groter bij verhitting).
  • Voor het opwarmen van voedsel mogen alleen keramische of andere magnetronbestendige schalen worden gebruikt.
  • Vermijd het serveren van zeer zure voedingsmiddelen, wat ook de kans op migratie vergroot. Dit risico is groter bij verwarming.
  • Hoewel er enkele voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het gebruik van melamineschalen, zijn ze over het algemeen veilig in gebruik. Melamine servies is gemakkelijk schoon te maken en duurzaam, waardoor het perfect is voor veel thuisgebruik.
  • Gebruik om koude dranken of dranken op kamertemperatuur te serveren.
  • Serveer hapjes en andere gerechten die zijn verwarmd in andere, hittebestendige containers.
  • Kommen en borden zijn veilig voor het serveren van kamertemperatuur of koude gerechten zoals sandwiches, salades en meer.
  • Dienbladen kunnen worden gebruikt om serveerartikelen en koude snacks te vervoeren.

Houd er rekening mee dat de veiligheidsnormen per land aanzienlijk kunnen verschillen en dat dit soort gerechten meestal worden geïmporteerd. Wat in het ene land als magnetronbestendig wordt beschouwd, is in een ander land misschien niet aan de norm. Om de hoogste veiligheidsnormen te garanderen, verwarmt u voedsel in een hittebestendig serviesset of bakjes die geen melamine bevatten.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x