Selecteer een pagina

Een jong kind is niet snel ergens bang voor. Maar aan het einde van het basisschool en gedurende de middelbare school zie je vaker dat kinderen worden gepest. Door je kind al vroeg op een vechtsport te doen kan je je kind meer zelfvertrouwen geven.

Weinig zelfvertrouwen is desastreus voor ontwikkeling

Het is een open deur, maar het moet benadrukt worden dat een laag zelfvertrouwen tijdens de jeugd kan leiden tot allerlei problemen op latere leeftijd. Denk hierbij aan afwijkend en ontwijkend gedrag. Minder sociale contacten en interactie en lagere kans op een (goede) relatie. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot somberheid en depressies.

Ook al beseft je kind het misschien nog niet op jonge leeftijd, maar het doen van een vechtsport zal je kind meer zelfvertrouwen geven.

Vechtsport ideaal om zelfvertrouwen te vergroten

Intuitief weten we het al, als je aan vechtsport doet, dan voel je je zekerder. Dit komt omdat je als vechtsporter geoefend bent in vechtsituaties. En iets wat je kent ben je minder bang voor. Daarnaast weet je door de trainingen waartoe je lichaam in staat is en wat je grenzen zijn. Ook ben je door vechtsporten conditioneel sterker, ook zal je kracht en coordinatie beter zijn. Doordat je je lichamelijk fit voelt, voel je je geestelijk ook top. Goed voor het zelfvertrouwen dus.

Het grote voordeel voor kinderen is dat ze jong zijn en een vechtsport al spelenderwijs kunnen leren. Zo raken ze gewend aan lichamelijk contact en dat ze niet meteen hoeven te schrikken (en huilen) als ze een klap of trap krijgen. Of als ze worden vastgegrepen.

Geef je kind meer zelfvertrouwen met een vechtsport

Sommige kinderen willen uit zichzelf graag op een vechtsport, maar velen ook niet. Ze weten niet wat het is, vinden het misschien eng of zijn bang voor pijn. Deze angst is vooral voor jonge kinderen ongegrond. Ook als uw kind een beperking heeft is het slim hem of haar te laten sporten.

Judo

Bij judo heb je bijvoorbeeld de ’tuimel’ klasjes. Zoals de naam al zegt, spelenderwijs kennismaken met judo worpen en grepen. Hard vallen ze niet en ze gaan het vaak steeds leuker vinden, juist als er veel spelelementen inzitten. Ook voor andere vechtsporten geldt dat er voor jonge kinderen speciale klasjes en regels zijn, zodat ze zich praktisch niet bezeren.

Boksen/ Kickboksen

Dit is nog geen vechtsport voor de allerkleinsten, maar vanaf een jaartje of 10 kunnen ze we al mee beginnen, zorg uiteraard wel gelijk voor een goed bitje en bokshandschoenen.

Ook als kinderen niet op vechtsport willen, dan is het zeker aan te raden ze toch proberen te overtuigen, al proberen ze het maar een keertje. Vooral teruggetrokken of verlegen kinderen zouden dit moeten doen, gezien het positieve effect op het zelfvertrouwen. Lukt het echt niet, probeer dan zelf als ouder af en toe met ze te stoeien en ze wat weerbaarder te maken.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x