Selecteer een pagina

Niet fruit zelf is een dikmaker, maar waarschijnlijk de fructose die erin zit.

Fructose

Fructose, ook wel druivesuiker genoemd, is een suiker die van nature voorkomt in onder andere fruit. In onze huidige voeding wordt veel fructose toegevoegd om producten zoeter te maken. Het is tevens goedkoop en verlengt de houdbaarheidsdatum. Het wordt vooral toegevoegd aan koekjes, frisdranken en fast food. Een sterke bron van fructose is maissiroop (ofwel high corn sirop).

Volgens onderzoekers van het tijdschrift New Scientist is fructose mogelijk (deels) verantwoordelijk voor de overgewicht epidemie die momenteel over de Westerse wereld raast.

Het onderzoek

De onderzoekers gaven 33 proefpersonen met matig overgewicht 14 dagen lang voedsel bestaande uit 30% vet, 55% complexe koolhydraten (zoals volkorenbrood en zilvervlies rijst) en 15% eiwitten. In de 10 weken daarna kregen ze een dieet waarbij een kwart van de energie uit fructose of glucose kwam. Beide groepen kwamen in die periode zo’n 1,5 kg bij.

Vervolgens keken de onderzoekers waar het toegenomen gewicht precies was gaan zitten. Bij de groep die fructose kreeg bleek dit vooral te zitten in meer buikvet, ook had deze groep een hoger cholesterol dan de glucose-groep. Meer buikvet is ongunstig, omdat het je vitale organen omringt en de kans op diabetes en hart en vaatziekten verhoogd.

Fruit mijden dan?

Volgens de onderzoekers is het niet nodig fruit te mijden omdat het in zo’n kleine dosis aanwezig is dat de gezondheidsvoordelen veel zwaarder wegen dan de nadelen. Daarnaast maakt het ook uit of je het fruit in zijn geheel eet, of perst. Bij het laatste krijg je veel meer fructose binnen. Je perst immers niet 1 sinaasappel, maar toch al snel 3 a 4 voor een glas sap. Ook is het beter uit te kijken met gezoete voeding zoals frisdranken en fast food.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x