Verkoudheid, benauwdheid, veel niezen, opgezwollen ogen en jeuk: het zijn allemaal symptomen van huisstofmijtallergie. Wat dit precies inhoudt? Dat je allergisch bent voor de sporen (uitwerpselen en huidschilfertjes) van de huisstofmijt: een beestje zo klein dat het met het blote oog niet te zien is, dat zich maar al te graag in jouw meubels, tapijt en beddengoed verstopt. In dit artikel laten we zien wat de symptomen precies zijn en welke maatregelen je hiertegen kan nemen, met daarnaast een onorthodoxe methode die goed werkt en waarvan je vast nog nooit hebt gehoord!
Om te beginnen: welke klachten kunnen er ontstaan bij een huisstofmijtallergie?
De allergie uit zich bij iedereen anders, maar over het algemeen hebben de klachten veel weg van verkoudheidsverschijnselen. Zo kan je last krijgen van rode, opgezwollen ogen, astmatische klachten, een verstopte neus en niesbuien. Bijkomende klachten zijn huiduitslag, jeuk, hoofdpijn, vermoeidheid en een onrustig slaappatroon. De een heeft meer klachten dan de ander, waardoor sommige mensen een groot deel van hun leven niet eens door hebben dat ze een (lichte) allergie voor huisstofmijt hebben. Zijn de klachten heel erg? Dan zijn er een aantal medicijnen die de verschillende klachten kunnen onderdrukken.
Hoewel huisstofmijt zich het hele jaar door in je huis bevinden, is er in de herfst en winter vaak sprake van een toename. Nou is je immuunsysteem rond deze tijd überhaupt al lager is door een gebrek aan vitamine D, dus je kunt er op rekenen dat klachten rond deze tijd erger worden. Suppleer in de winter vitamine D bij, niet alleen voor je immuunsysteem, maar ook omdat vitamine D een grote rol speelt in andere belangrijke gezondheidsprocessen.
Maar…voorkomen is beter dan genezen!
In plaats van medicijnen te gebruiken om de klachten te onderdrukken, pak je het probleem natuurlijk liever bij de wortel aan. En die bevindt zich in de slaapkamer. Het is je misschien weleens opgevallen dat de klachten ’s nachts en bij het opstaan het ergste zijn; dit komt doordat een matras wel miljoenen huisstofmijten kan bevatten (ze voeden zich met huidschilfers van mensen). Tijdens je slaap adem je dus urenlang allergenen in die ervoor kunnen zorgen dat je klachten flink toenemen. Hoe los je dit op? Een aantal tips:
- Temperatuur: Insecten gedijen het beste bij warme temperaturen. Zorg dus dat de temperatuur in je huis nooit hoger is dan 22 graden – vooral in de slaapkamer niet!
- Hygiëne: Stof regelmatig af, klop je beddengoed dagelijks uit en dweil je slaapkamer in plaats van deze te stofzuigen (zo verspreid je de huisstofmijt alleen maar). Was je beddengoed wekelijks op 60 graden. Laat kleding niet rondslingeren maar berg het altijd op in gesloten kasten.
- Ventilatie: Luchtvochtigheid bevordert de verspreiding van allerlei insecten, waaronder huisstofmijt. Ventileer het huis (en de slaapkamer) dus goed door ramen overdag zo veel mogelijk open te zetten! Probeer ook de badkamerdeur zoveel mogelijk gesloten te houden zodat de vochtige lucht zich niet door het hele huis verspreidt.
- Meubels: Probeer zo min mogelijk stoffen meubels in je slaapkamer te zetten. Ook tapijten en vloerbedekking zijn populaire verzamelplaatsen. Houd het dus zo kaal mogelijk; dit is ook een stuk makkelijker schoon te houden.
- Was drogen: Laat na het kleding wassen je kleding niet op een donkere, slecht geventileerde plek drogen. Laat was het liefste buiten drogen of in een warme plek van het huis, maar nooit in je slaapkamer.
- Planten: hoe gezellig het ook staat, planten zorgen voor echte stofvorming en kan je dus beter vermijden in de slaapkamer.
Zoals je ziet is het vooral een kwestie van hygiëne en stofbestrijding. Helaas zal je nooit helemaal van deze kleine beestjes afkomen, maar met bovenstaande tips zouden de klachten in ieder geval een stuk moeten afnemen. Ben je niet allergisch voor huisstofmijt? Dan hoef je je er ook geen zorgen over te maken: verder kunnen deze beestjes namelijk geen kwaad.
Onorthodoxe methode om allergie klachten sterk te verminderen
Al vanalles geprobeerd en niks werkt echt? En ben je ook niet zo van de anti-allergie medicijnen? Dan raad ik je aan deze onorthodoxe methode te proberen, namelijk het volgen van een cyclisch ketogeen dieet.
Wat is een cyclisch ketogeen dieet?
In het kort, met een cyclisch ketogeen dieet zet je je lichaam om van suiker- naar vetverbranding. Dit brengt allerlei metabole voordelen met zich mee, waaronder een flinke vermindering van allergie klachten. Ik kan het weten, want ook bij mijzelf geprobeerd.
Bij een cyclisch ketogeen dieet mag je maar heel weinig koolhydraten eten per dag. Echter 1 avond per week moet je juist heel veel koolhydraten eten (de ‘laadavond’), daarom heet het een ‘cyclisch’ ketogeen dieet. Dit is veel beter dan continue koolhydraatarm. Zo hou je je metabolisme namelijk op peil wat allerlei voordelen met zich meebrengt. Een ander groot voordeel van dit dieet is dat je vetverbranding sterk gestimuleerd wordt. Dus je allergie klachten verminderen sterk terwijl je makkelijk vet verbrand, wat wil je nog meer?
Waarom helpt een cyclisch ketogeen dieet de allergie te verminderen?
De exacte werking is onbekend, maar waarschijnlijk komt dit doordat je hormoonbalans positief veranderd. Het heeft een rustgevende werking op je immuunsysteem waardoor die niet overdreven meer reageert op externe allergenen. Daarnaast zal het ook iets te maken hebben met je glucose huishouding, blijkbaar leidt het eten van veel suikers tot meer allergieklachten, als je suikers mindert, nemen de allergieklachten dus snel af.
Ben jij benieuwd hoe dit dieet er in de praktijk uitziet? Het cyclisch ketogeen dieet is onderdeel van de afval- en vetverbranding schema’s die ik verkoop via krachttraining.net.