Selecteer een pagina

Alhoewel huishoudelijke taken veel energie vereisen en zeker niet altijd leuk zijn, is het een misvatting om deze taken als een vorm van beweging mee te rekenen. Vanwege de inspanning die vereist is om het huishouden te doen, worden huishoudelijke taken vaak gezien als vervanger voor 30 minuten bewegen. Volgens onderzoekers van Universiteit van Ulster in Groot-Brittannië is deze opvatting echter een grove overschatting.

Om tot deze conclusie te komen, deden de medewerkers van de universiteit onderzoek naar zo’n 4.500 mannen en vrouwen boven de 18. De deelnemers van het onderzoek werd verzocht om informatie te verstrekken over onder andere hun dieet, hun levensstijl, hoe vaak zij bewogen en hoeveel tijd zij dagelijks kwijt waren aan het doen van huishoudelijke taken.

Zo’n 20% van de ondervraagde vrouwen bleek zonder de tijd die aan huishoudelijke taken werd besteed mee te rekenen niet aan de 30 minuten per dag norm te komen. Bewegingswetenschappers stellen dat met 30 minuten bewegen per dag al een grote winst geboekt kan worden op het gebied van lichamelijke gezondheid.

De vrouwen die huishoudelijke taken meerekenen waren hadden gemiddeld een hoger lichaamsgewicht. Dit kwam ook voor de onderzoekers enigszins als een verrassing. Veel huishoudelijke taken vergen namelijk toch behoorlijk wat inspanning. Maar de laatste decennia is het leven van de moderne mens steeds meer comfortabel geworden en doen we steeds minder zelf. Daarnaast geven de onderzoekers aan dat het wellicht mogelijk was dat vrouwen die meer tijd aan huishoudelijke taken besteden ook meer aten ter compensatie.

Wat de reden precies is, kunnen de onderzoekers niet vaststellen. Wel geven ze advies mee om het huishouden niet te zien als een vervanger voor een rondje joggen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x