Hogere kans op overlijden na depressie

Een depressie lijdt to een verhoogd overlijdensrisico, aldus onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (UvA). Zij bestudeerden de resultaten van een kleine 300 onderzoeken, waarin in totaal 1,8 miljoen personen werden onderzocht, en beschreven deze afgelopen week in een online artikel van het Amerikaanse tijdschrift American Journal of Psychiatry.

Depressie in relatie tot overlijden

Onder deze zeer omvangrijke onderzoekspopulatie bevonden zich aanvankelijk bij een eerste meting 135 000 mensen met een depressie. Bij een tweede meting waren anderhalf keer zoveel mensen overleden in deze groep dan in de groep mensen zonder depressie. Dit significante verschil was zelfs aantoonbaar in onderzoeken waarbij de periode tussen beide metingen 10 jaar of langer was. Daarentegen werd de verwachte hypothese dat patiënten met hartklachten of kanker meer kans op overlijden zouden hebben, niet bewaarheid door de onderzoeksresultaten.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Verklaring voor hogere kans overlijden ontbreekt nog

Het is evenwel nog niet duidelijk waarom depressieve mensen een verhoogd overlijdensprofiel vertonen. Weliswaar komt zelfdoding vaker voor in deze groep, maar gezien het geringe aantal suïdes, kan dit niet de volledige achtergrondverklaring vormen. De onderzoekers houden het er voorlopig op dat mensen met een depressie er vaker een ongezonde levensstijl op na houden: zij roken meer, bewegen minder, eten ongezonder en drinken meer alcohol. Ook de voorgeschreven medicatie wordt niet altijd ingenomen. Wordt de invloed van neerslachtigheid als verklarende variabele geëlimineerd, dan zou het aantal overlijdensgevallen in de komende tijd met 14% afnemen, zo toonden de Amsterdamse onderzoekers eerder al aan.

Conclusie

Volgens VU-hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers wordt met de onderhavige studie eens en temeer aangetoond dat depressie een veelvoorkomende ziekte is met mogelijk ernstige gevolgen voor de personen die aan deze aandoening lijden. Daarom zijn preventie alsmede professionele begeleiding en behandeling uiterst belangrijk voor de patient en zijn/haar (naaste) omgeving en uiteindelijk ook voor de samenleving als geheel.

Lees in dit kader ook het artikel:

Magnesium, vermoeidheid en depressie, suppleren?

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply