Een depressie lijdt to een verhoogd overlijdensrisico, aldus onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (UvA). Zij bestudeerden de resultaten van een kleine 300 onderzoeken, waarin in totaal 1,8 miljoen personen werden onderzocht, en beschreven deze afgelopen week in een online artikel van het Amerikaanse tijdschrift American Journal of Psychiatry.
Depressie in relatie tot overlijden
Onder deze zeer omvangrijke onderzoekspopulatie bevonden zich aanvankelijk bij een eerste meting 135 000 mensen met een depressie. Bij een tweede meting waren anderhalf keer zoveel mensen overleden in deze groep dan in de groep mensen zonder depressie. Dit significante verschil was zelfs aantoonbaar in onderzoeken waarbij de periode tussen beide metingen 10 jaar of langer was. Daarentegen werd de verwachte hypothese dat patiënten met hartklachten of kanker meer kans op overlijden zouden hebben, niet bewaarheid door de onderzoeksresultaten.
Verklaring voor hogere kans overlijden ontbreekt nog
Het is evenwel nog niet duidelijk waarom depressieve mensen een verhoogd overlijdensprofiel vertonen. Weliswaar komt zelfdoding vaker voor in deze groep, maar gezien het geringe aantal suïdes, kan dit niet de volledige achtergrondverklaring vormen. De onderzoekers houden het er voorlopig op dat mensen met een depressie er vaker een ongezonde levensstijl op na houden: zij roken meer, bewegen minder, eten ongezonder en drinken meer alcohol. Ook de voorgeschreven medicatie wordt niet altijd ingenomen. Wordt de invloed van neerslachtigheid als verklarende variabele geëlimineerd, dan zou het aantal overlijdensgevallen in de komende tijd met 14% afnemen, zo toonden de Amsterdamse onderzoekers eerder al aan.
Conclusie
Volgens VU-hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers wordt met de onderhavige studie eens en temeer aangetoond dat depressie een veelvoorkomende ziekte is met mogelijk ernstige gevolgen voor de personen die aan deze aandoening lijden. Daarom zijn preventie alsmede professionele begeleiding en behandeling uiterst belangrijk voor de patient en zijn/haar (naaste) omgeving en uiteindelijk ook voor de samenleving als geheel.
Lees in dit kader ook het artikel: