Het corona tijdperk waarin we ons op dit moment bevinden zorgt voor veel stressvolle situaties. Verplicht thuiswerken, minimale sociale contacten en weinig mogelijkheden om er even op uit te gaan dwingt ons allemaal tot een zeer geïsoleerd bestaan waarbij het risico van een verslaving extra op de loer ligt.
Mensen die zich eenzaam voelen kunnen eerder naar alcohol of drugs grijpen om met deze negatieve emoties om te kunnen blijven gaan. Ook gameverslavingen liggen op de loer bij jongeren die noodgedwongen thuis zitten en zich vervelen. Een extra risico is bovendien dat de verslavingen langer onopgemerkt blijven door de beperking die corona ons oplegt. Mensen die sociale isolatie en eenzaamheid kennen hebben vaak een zwakkere weerstand en last van depressies. Bovendien slapen zij vaak slecht waardoor het moeilijk wordt om een positief dagritme aan te houden.
Wanneer spreken we van een verslaving
We spreken van een verslaving wanneer je niet meer zonder bepaalde middelen kunt om de dag door te komen. Een wijntje of een biertje kan geen kwaad, maar wanneer je niet meer normaal kunt functioneren zonder dat biertje wordt het al snel een probleem. Je hebt steeds mee alcohol nodig om aan je behoefte te voldoen. Voor je het weet heb je te maken met een alcoholverslaving. Zeg niet, dat overkomt mij niet want het kan iedereen overkomen, van student tot bankdirecteur. In tijden van eenzaamheid en stress grijpen we naar middelen om ons recht te houden, maar hebben niet door dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen. Dit zelfde kan ook voorkomen met gebruik van medicijnen. Het gebruik van antidepressiva lijkt in eerste instantie een legale oplossing voor een probleem, maar als dit probleem blijft en je niet meer genoeg hebt aan de voorgeschreven dosis wordt het tijd dat er professionele hulp wordt ingeschakeld. Dat kan ambulante hulp zijn, waarbij je gewoon thuis verblijft en wordt gecoacht door een professionele begeleider, maar in uiterste gevallen kan het nodig zijn om enige tijd door te brengen in een afkickkliniek om te werken aan jezelf onder professionele begeleiding.
Wat kunnen we zelf doen om mentaal gezond door deze (corona)crisis te komen?
Ten eerste kunnen we zelf veel aan onze weerstand doen door voldoende te slapen, tijd buiten door te brengen en gezond te eten. Eventueel aangevuld met vitamine C en D supplementen. Een vast dagritme aanhouden helpt ons te voorkomen dat we teveel gaan piekeren en daardoor extra stressmomenten opbouwen. Daarnaast blijven sociale contacten heel belangrijk. Wanneer het door corona niet mogelijk is om vlak bij elkaar te zijn, probeer dan minstens telefonisch contact te houden of via sociale media. Een klein positief berichtje kan je dag opeens totaal veranderen en je nieuwe moed geven. Verslavingszorg en ggz verzorgen juist in deze tijden extra online meetings waaraan je volledig corona proof kunt deelnemen en ondervinden dat je zeker niet alleen staat in deze lastige tijden. Dat alleen al kan voor velen een grote steun zijn om op te staan en door te gaan.