Selecteer een pagina

De mens ontleent zijn identiteit aan zijn ervaringen en herinneringen. Wij dragen immers onze hele leven bij ons in de vorm van herinneringen. Zonder deze terugkijkjes op het verleden zou ons geleefde leven leeg en betekenisloos zijn. Gelukkig dus maar dat wij ons kunnen beroepen op ons geheugen.

Korte en lange termijn geheugen

We maken veelal onderscheid tussen het korte termijn-geheugen en het lange termijn geheugen. Het korte termijn-geheugen werkt door middel van een soort chemische opslag. In de neuronen worden chemische stofjes achterlaten die zorgen voor de codering van bepaalde herinneringen. Met het lange termijn-geheugen kunnen wij ons bijzondere en belangrijke gebeurtenissen weer voor de geest halen. Jeugdherinneringen, herinneringen aan onze eerste zoen, onze trouwdag of eerste sterfgeval zijn allemaal voorbeelden van gegevens in ons episodisch geheugen.

Hersenveroudering

De veroudering van de hersenen is net zoals bij alle delen van het lichaam een volkomen natuurlijk verschijnsel. Toch is het vandaag mogelijk om het geheugen en het concentratievermogen optimaal te houden en bijgevolg hersenveroudering drastisch te vertragen. Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat juiste voedingsgewoonten, voedingssupplementen, lichaamsbeweging, stressbeheersing maar ook intellectuele interesses en inspanningen factoren zijn die hersenveroudering tegengaan. Mensen die de moeite doen om deze preventiemaatregelen toe te passen verbeteren niet alleen hun levenskwaliteit. Ze kunnen meestal ook veel langer ziektevrij blijven omdat ze bewust met hun lichamelijke en geestelijke gezondheid bezig zijn.

Natuurlijke aanpak geheugen verlies

Een slecht lange termijn-geheugen kan komen door een vitamine B6-tekort. Vitamine B6 bevordert de synthese van hersenhormonen en bevindt zich ook in noten, banaan, forel, makreel en zalm.

Bij korte termijn-geheugenstoornis speelt Vitamine B6, foliumzuur en B12 een belangrijke rol. Tevens bevordert vitamine B3 en Gingo Biloba de doorbloeding in de hersenen. In walnoten zitten ook nog Omega 6-vetzuren, een goede voedingsstof voor de hersenen.

Lees ook hoe belangrijk vitamine B12 en foliumzuur zijn voor je gezondheid en voorkom vitamine b12 tekort.

Hoe word ik 100?

Benieuwd wat je zelf allemaal kunt doen op gebied van voeding, beweging, psychologie en leefstijl om het maximale uit je genen te halen? Lees dan Hoe word ik 100? Boordevol praktische info en alles supergoed wetenschappelijk onderbouwd.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x