Selecteer een pagina

Uit de mond ruiken wordt ook wel Halitose genoemd en is voor veel mensen elke dag opnieuw een nachtmerrie waarmee zij moeten leven. Misschien heb jij ook wel eens een onfrisse adem, of ruik je dagelijks uit de mond?

Het drijft veel Nederlanders tot wanhoop; Want zij doen er alles aan om van die (voor de omgeving) smerige lucht af te komen. In dit artikel vertellen we je hoe jij van je onfrisse adem kan afkomen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. voeding, tand- en algehele mondverzorging maar ook roken.

Een goede mondverzorging

Ruik je regelmatig uit de mond? Een goede mondverzorging is vaak de oplossing (niet altijd). Poets met regelmaat je tanden en flos je gebit dagelijks. Maak ook je tong schoon met een speciale tongschraper. Vooral op het achterste eind van je tong. Het achterste gedeelte van de tong is namelijk onregelmatig en tussen de plooien kunnen bacteriën zich nestelen. Deze bacteriën scheiden stoffen uit die stank kunnen veroorzaken. Maak desnoods ook gebruik van een mondspoelmiddel.

Voeding en drinken

Door knoflook, kruiden, specerijen en uien in je eten te verwerken, kan je stevig uit de mond gaan ruiken. Maar ook koffie en roken zijn grote veroorzakers van uit de mond stinken. Neem elke ochtend een glas lauwwarm water met geperste citroen. Citroen laat een frisse geur achter in je mond en dood bepaalde bacteriën die stank veroorzaken. Zorg er ook voor dat je regelmatig water drinkt. In een droge mond en keel gedijen bepaalde bacteriën goed en dat zijn meestal veroorzakers van nare geurtjes. Ook je amandelen kunnen gaan stinken wanneer deze te droog worden. Zorg er overigens voor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Vooral vitamine A gaat ontstekingen in de mondslijmvlies en tandvlees tegen. Vitamine C en D verstevigen verder je gebit, zodat de kans op cariës (ook veroorzakers van uit de mond ruiken) wordt verkleint.

Samengevat

Met deze tips voorkom je dat je uit je mond gaat stinken.
• Poets minimaal 2 keer per dag je tanden
• Flos je gebit dagelijks met flosdraad
• Probeer minimaal twee keer per jaar naar de tandarts te gaan
• Eet gezonde voeding. Eet veel fruit, groenten en andere vezelrijke producten

Is de oorzaak nog niet gevonden? Bezoek dan je huisarts. Wellicht is er een andere oorzaak, zoals ontstoken amandelen, een tandvleesontsteking, aanmaak van te weinig speeksel, Ketoacidose (dit is een stofwisselingsziekte en gerelateerd aan diabetes) of een verstopping in de darmen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x