Selecteer een pagina

Verslavingen gerelateerd aan alcohol en drugs? Ja, die kennen we. Ook de gameverslaving wint qua naamsbekendheid steeds meer aan terrein. En dat is goed: des te eerder kunnen we dit soort problemen effectief aanpakken. Medicijnverslaving is echter een stuk onbekender en dit maakt deze verslaving moeilijker te behandelen. Behandeling begint namelijk met het herkennen van de symptomen – en die zijn doorgaans zeer onduidelijk.

Medicijnverslavingen komt relatief veel voor, naar schatting maakt ruim een half miljoen Nederlanders zich schuldig aan overmatig medicijngebruik. Reden voor wat meer uitleg dus.

Wat is een medicijnverslaving?

Om te beginnen – wat is een medicijnverslaving nou precies? Een medicijnverslaving is een situatie waarbij iemand het gevoel heeft niet zonder medicijnen te kunnen. Het lichaam went zodanig aan medicijnen, dat je er steeds meer nodig hebt. Hierbij gaat het vooral om slaaptabletten, kalmeringstabletten en andere medicijnen die een tijdelijk probleem onderdrukken.

Wat zijn de symptomen van een medicijnverslaving?

Een (sluimerende) medicijnverslaving is op meerdere manieren te herkennen. Een van de eenvoudigst te signaleren symptomen is een situatie waarbij iemand langer dan de voorgeschreven zes weken slaappillen of kalmerende tabletten slikt. Andere symptomen zijn een versufte indruk, een gebrek aan emotie en irritatie of boosheid wanneer er géén medicijnen worden gebruikt.

Hoe wordt een medicijnverslaving behandeld?

Bij medicijnverslaving zijn bijna altijd thuisbehandelingen mogelijk. Werk en studie kunnen zodoende gewoon doorgaan. Deze zogenoemde ambulante behandeling heeft een intensieve werking en is effectiever dan de klassieke geneeswijze. Doordat je in je eigen omgeving aan herstel werkt, kun je de tips van de behandelaar direct toepassen in de praktijk.

Meer info

Wil je meer weten over medicijnverslavingen, symptomen en geneeswijzen? Bekijk dan de website van Trubendorffer voor meer informatie.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x