Selecteer een pagina

Waarom zweten voeten?

Zweten is een natuurlijke reactie op een verhoogde lichaamstemperatuur, lichamelijke activiteit en emotionele stress. Er zijn 250.000 zweetklieren in de voeten, daarom zweten ze meer dan andere delen van het lichaam en transpireren ze ongeveer een halve liter zweet per dag.

Zweterige voeten kunnen leiden tot jeukende voeten, wat een symptoom is van aandoeningen zoals voetschimmel, dermatitis en eczeem. Voetschimmel is de meest voorkomende hiervan en het is een schimmelinfectie van de huid die meestal tussen de tenen optreedt. 

Wat zijn de oorzaken van overmatig zweten?

Plantaire hyperhidrose is een aandoening waarbij sprake is van overmatig zweten. Er wordt gedacht dat het tot 4% van de bevolking treft en het kan genetisch zijn. Andere oorzaken zijn niet-ademende sokken, kousen en schoeisel. 

Zweet verdampt over het algemeen wanneer het aan de oppervlakte van de huid komt, maar bij personen met zweetvoeten blokkeert zweet de overactieve zweetklieren waardoor bacteriën kunnen groeien. Dit kan leiden tot nog meer zweten om te proberen de klieren te deblokkeren. Echter, kan dit proces weer zorgen voor de ontwikkeling van putjeszolen (keratolyse met putjes).

Keratolyse met putjes is een bacteriële huidinfectie met kleine putjes in de buitenste laag van de huid. Dit geeft een wit uiterlijk op de huid. Dit is overigens wat anders dan cellulitis. De bacterie veroorzaakt onaangename geurtjes (stinkende voeten) door de aanmaak van zwavelverbindingen. Het komt vaker voor bij mannen, vooral bij tieners die actief zijn in sport omdat die meer zweten. Deze aandoening gaat meestal samen met hyperhidrose (zweterige voeten). Milde gevallen worden vaak opgelost door het volgen van advies voor zweetvoeten en vrij verkrijgbare voetsprays/anti-transpiranten. Zo niet, dan heeft u een doktersrecept nodig voor een antibacteriële crème.

Zweterige voeten thuis behandelen

Putjeszolen door zweetvoeten behandelen kan op de volgende wijzen:

  • Verbeter de voethygiëne, was de voeten dagelijks met antibacteriële zeep. Twee keer per dag van sokken wisselen. Het vermijden van niet-ademende materialen in sokken en schoeisel kan helpen, bijvoorbeeld het dragen van bamboe of vochtafvoerende sportsokken in plaats van nylon en polyester.
  • Dagelijks wisselen van schoeisel is een goed idee, omdat de schoenen hierdoor kunnen luchten en drogen tussen het dragen.
  • Vrij verkrijgbare producten zoals alcoholische sprays, voetsprays en anti-transpiranten die aluminiumchloride bevatten, kunnen helpen om vocht van de huid te verwijderen, zweten en onaangename geurtjes te verminderen. 
  • Houtskool inlegzolen (inlegzolen) in schoeisel zijn bedoeld om voetgeur te verminderen, maar moeten volgens hun richtlijnen ongeveer elke 2 maanden worden vervangen.

Professionele behandelingsopties

Iontoforese is een behandeling die zweten vermindert door zwakke elektrische stromen door de voeten te laten gaan wanneer ze worden ondergedompeld in water in een bak. Er zullen meerdere behandelingen nodig zijn. Botox is een behandeling die alleen in ernstige gevallen wordt gebruikt. Het werkt door de zenuwen te blokkeren die de zweetklieren activeren. Hierdoor zien patiënten over het algemeen een significante vermindering van de zweetproductie.

Het is het beste om een ​​arts te raadplegen voordat u met een van de bovengenoemde behandelingen begint. Uw podotherapeut of huisarts beoordeelt uw voeten en de ernst van de aandoening. Zij geven u informatie en een behandelplan. Consistentie is de sleutel tot een succesvolle behandeling. 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x