Selecteer een pagina

Als je morgen door een ongeval je been breekt, ga je naar de dokter. Je vertelt wat er is gebeurd en de arts zal je been behandelen totdat hij weer genezen is. Ook op je werk vertel je eerlijk dat je jouw been hebt gebroken. Al je collega’s hebben begrip voor de situatie en iedereen snapt dat je tijdelijk niet of minder inzetbaar bent. Het blijft natuurlijk vervelend dat je te maken hebt met een botbreuk, maar doordat je adequaat hebt gereageerd wordt het aangepakt en opgelost.

Het kan ook dat je door een vervelende situatie psychische klachten hebt gekregen. Je bent neerslachtig en kampt met paniekaanvallen op de raarste momenten. Grote kans dat je niet gelijk naar de dokter stapt. Je schaamt je tenslotte voor je labiele toestand en hoopt dat het vanzelf weer over gaat. Ook tegen je collega’s ben je niet eerlijk. Je zet een masker op en lacht vrolijk mee, terwijl je eigenlijk een rotgevoel van binnen hebt. Je bent bang dat collega’s vinden dat je je aanstelt als je eerlijk verteld wat er aan de hand is.

Misschien is die aanname ook wel terecht. Helaas vinden veel mensen zaken als depressie of een burn-out nog steeds aanstelgedrag. Kom op! Schouders eronder en aan de slag, dan voel je je vanzelf beter. Dit gaat misschien op als je een dagje down bent, maar niet als je kampt met serieuze psychische stoornissen.

Hoog tijd dus om dit taboe te doorbreken.

Psychische stoornissen komen vaker voor dan je denkt

Mocht je last hebben van mentale problemen, denk dan vooral niet dat je de enige bent. Volgens het Trimbos heeft ruim 4 op de 10 mensen ergens in hun leven last van een psychische stoornis. Dit kan gaan om middelstoornissen, stemmingsstoornissen of angststoornissen. Met name angststoornissen komen ontzettend veel voor. Met name jonge mensen die laagopgeleid zijn hebben een relatief grote kans om een psychische aandoening te krijgen. Maar niet alleen deze groep heeft ermee te maken. Zowel mannen als vrouwen, hoog of laag opgeleid, jong of oud, kunnen ermee te maken krijgen. De cijfers laten zien dat het dus een probleem betreft door alle lagen van de samenleving heen. Er zou dus geen reden tot schaamte moeten zijn.

Praat erover en zoek hulp

Er is maar één manier om een taboe te doorbreken, en dat is door het onderwerp bespreekbaar te maken. Vertel dus eerlijk aan je naasten en collega’s wat er aan de hand is. Hoe opener je bent, hoe groter de kans is dat mensen begrip zullen tonen. Je hoeft geen zielig verhaal op te houden, maar kan wel openkaart spelen.

Daarnaast is het evengoed verstandig om hulp te zoeken bij mentale en emotionele klachten. Je kunt allereerst een psychische stoornissen test overwegen om in kaart te brengen wat je mogelijk onder de leden hebt. Je kunt jezelf eenvoudig testen op een burn-out, depressie, stress of andere psychische aandoeningen. Door dit veilig in je eigen omgeving te doen hoef je nog niet onnodig slapende honden wakker te maken.

Mocht uit de test blijken dat er inderdaad spraken is van een psychisch probleem, zoek dan altijd hulp. Hoe eerder je de stap maakt hoe sneller het vaak te verhelpen is. Ga naar de huisarts en laat je doorverwijzen naar een specialist. Dat zou je tenslotte toch ook doen met een gebroken been?

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x