Selecteer een pagina

Een dieet dat de laatste jaren erg populair is geworden, is het South Beach Dieet. Het is misschien een ongebruikelijke naam voor een dieet, maar dit ‘South Beach Dieet’ is vernoemd naar het hippe, gelijknamige stadsdeel van Miami waar het door de arts Arthur Agatston werd ontwikkeld. Vanuit het zonovergoten South Beach raakte het dieet razendsnel verspreid. Ondanks de almaar groeiende aanhang zijn er toch ook wat kanttekeningen te plaatsen bij deze afslankhit uit Amerika.
Wat het South Beach Dieet precies inhoudt en wat de voor- en nadelen ervan zijn, lees je hier.
Hoe is het South Beach Dieet ontstaan?

Arthur Agatson ontwikkelde zijn South Beach Dieet in een reactie op de vetarme maar koolhydraatrijke diëten die werden voorgeschreven door de American Heart Association. In zijn praktijk voor cardiologie merkte hij dat de resultaten van deze diëten bij zijn patiënten erg tegenvielen. Gewichtsverlies was beperkt en een positief effect op hart en bloedvaten bleef vaak achterwege.
De Amerikaanse cardioloog schreef het gebrek aan effect toe aan insuline resistentie. Dit houdt in, dat het lichaam minder goed reageert op insuline; het hormoon wordt minder efficiënt en het lichaam gaat er meer van aanmaken. Op langere termijn kan dit leiden tot tal van klachten: van vocht vasthouden en concentratieproblemen tot een verhoogde bloeddruk en diabetes type 2.
Het uitgangspunt van het South Beach Dieet is om de inname van slechte koolhydraten omlaag te brengen, waardoor de insuline resistentie vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

Hoe werkt het South Beach Dieet?

Het South Beach Dieet is opgebouwd uit drie fasen:

  • De eerste fase beslaat twee weken. In deze periode mag je volop vlees, vis en gevogelte eten. Zuivel en de meeste groenten zijn ook toegestaan. Suiker , fruit en brood zijn daarentegen uit den boze. Dit lijkt streng, maar je mag in principe zoveel eten als je wilt en tussendoortjes kun je ook met een gerust hart eten.
  • In de tweede fase van het South Beach Dieet ga je langzaamaan weer koolhydraten toevoegen aan je dieet. Eén portie uit de groep ‘goede koolhydraten’ per dag, zoals fruit of volkorenbrood, is voorgeschreven. Deze fase heeft geen vaste duur en geldt eigenlijk totdat je op je streefgewicht zit.
  • De derde fase betreft in feite geen dieet meer, maar is een leefwijze. Binnen de South Beach methode gaan ze er eigenlijk vanuit dat, wanneer je in deze fase bent beland, je verkeerde koolhydraten en goede van elkaar hebt leren onderscheiden en de juiste keuzes kunt maken om op je streefgewicht te blijven.

Wat zijn de voordelen van het South Beach Dieet?

Veel koolhydraatarme diëten stuiten nog wel eens op kritiek. De meeste artsen zetten vraagtekens bij het schrappen van een belangrijke groep, als koolhydraten, uit het dieet. Het South Beach Dieet speelt hier op in; met uitzondering van de startfase zijn koolhydraten, zij het met mate, gewoon toegestaan.

Volgens het South Beach Dieet hoef je jezelf niet uit te hongeren. Een stevig ontbijt, tussendoortjes: het mag allemaal.

Wat zijn de nadelen van het South Beach Dieet?

Vooral de eerste fase van het dieet is erg rijk aan vetten. Ook in de latere fase zijn het vaak vetrijke producten die de koolhydraatrijke producten vervangen. Dat een overmatige inname van vetten kan leiden tot gewichtstoename is bekend. Maar ook als daar geen sprake van is, doordat het vetgebruik gecompenseerd wordt door het eten van minder koolhydraten, bestaan er nadelen voor de gezondheid. Zo worden bijvoorbeeld ook slaapproblemen, hart- en vaatziektes, diabetes en zelfs bepaalde psychische aandoeningen in verband gebracht met een te hoge vetinname.

Veel van de producten die in de plaats komen van de koolhydraatrijke producten, zijn rijk an natrium. Als je hier teveel van binnenkrijgt, kan dat leiden tot tal van klachten. Een hoge bloeddruk, hersen- en hartproblemen en het vasthouden van vocht zijn zaken die hierbij vaak aan de orde zijn.

Het South Beach Dieet vergt nogal wat van de deelnemer. Vooral in de laatste fase zijn er weinig vaste regeltjes en komt het neer op kennis, discipline en creativiteit. Veel mensen vallen dan ook terug in hun oude, vertrouwde eetpatroon. Dit is ongetwijfeld het grootste risico wanneer je kiest voor het South Beach Dieet.

Voor wie is het South Beach Dieet?

Zoals al gezegd: uiteindelijk komt het South Beach Dieet neer op het aannemen van een bepaalde leefwijze. Als je bereid bent om blijvende aanpassingen te maken, de discipline hebt je huidige eetpatroon achter je te laten en een beetje rekening houdt met de hierboven genoemde nadelen, dan kun je zeker baat hebben bij dit populaire dieet.
Mocht je wat problemen hebben met het bedenken van recepten, of weet je niet welke koolhydraten en vetten nou precies goed of slecht zijn? Niet getreurd; het South Beach Dieet biedt tal van hulpmiddelen, zoals uitgebreide informatie- en kookboeken.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x