Het geheugen is een teamprestatie van meerdere hersengebieden

Om je te kunnen herinneren waar je je sleutels hebt gelaten, werken minimaal 3 verschillende hersengebieden samen. Zowel de hippocampus, de perirhinale cortex als de mediale prefrontale cortex hebben een rol in het verwerken van herinneringen. Maar onderzoekers van de universiteit van Bristol zeggen dat de hippocampus een cruciale rol speelt in het onthouden van de locatie van een object. Een expert op het gebied van de ziekte van Alzheimer zegt dat dit zorgt voor andere inzichten in het brein.

Een team van neurowetenschappers heeft met behulp van ratten onderzoek gedaan om de rol van de hippocampus in geheugentaken te onderzoeken. In andere experimenten hebben ze ook gekeken naar de interactie tussen de hippocampus en andere hersengebieden, namelijk de perirhinale of prefrontale cortex. Deze onderzoeken lieten zien dat er geen herinneringen met betrekking tot de locatie van een object en de volgorde van gebeurtenissen gevormd konden worden als de communicatie tussen de hippocampus en de perirhinale cortex of te de prefrontale cortex verbroken is. Volgend een van de onderzoekers, Dr. Clea Warburton, heeft de studie een belangrijk hersencircuit ontdekt. 


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


In het dagelijkse leven verzamelen we allemaal informatie in dit hersencircuit, dat andere delen van de hersenen daar ook bij kan betrekken. Als we iemand herkennen in de supermarkt, maar zijn of haar naam niet meer weten te herinneren, kan dat komen doordat we hem of haar normaal gesproken ergens anders zien, bijvoorbeeld op het werk. Volgens Dr. Warburton zijn er diverse reden aan te wijzen waarom het geheugen in zulke gevallen niet goed werkt.

Processen kunnen lijden onder het ouder worden van mensen of omdat we het druk hebben, omdat we geen tijd hebben of omdat een gedeelte van het hersencircuit niet meer goed functioneert. In dat geval moeten we strategieën gebruiken om de informatie beter te verwerken. We kunnen bijvoorbeeld een naam hardop herhalen als we voor de eerste keer kennis maken met iemand of we kunnen een bepaald kenmerk van zijn of haar gezicht of haar opslaan; iets waardoor we het dieper in ons geheugen opslaan.

De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen gevolgen kunnen hebben voor het beter leren begrijpen van het geheugen en voor het behandelen van mensen met geheugenstoornissen. Het is echter nog te vroeg om te zeggen hoe de resultaten van belang kunnen zijn in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply