Selecteer een pagina

Om je te kunnen herinneren waar je je sleutels hebt gelaten, werken minimaal 3 verschillende hersengebieden samen. Zowel de hippocampus, de perirhinale cortex als de mediale prefrontale cortex hebben een rol in het verwerken van herinneringen. Maar onderzoekers van de universiteit van Bristol zeggen dat de hippocampus een cruciale rol speelt in het onthouden van de locatie van een object. Een expert op het gebied van de ziekte van Alzheimer zegt dat dit zorgt voor andere inzichten in het brein.

Een team van neurowetenschappers heeft met behulp van ratten onderzoek gedaan om de rol van de hippocampus in geheugentaken te onderzoeken. In andere experimenten hebben ze ook gekeken naar de interactie tussen de hippocampus en andere hersengebieden, namelijk de perirhinale of prefrontale cortex. Deze onderzoeken lieten zien dat er geen herinneringen met betrekking tot de locatie van een object en de volgorde van gebeurtenissen gevormd konden worden als de communicatie tussen de hippocampus en de perirhinale cortex of te de prefrontale cortex verbroken is. Volgend een van de onderzoekers, Dr. Clea Warburton, heeft de studie een belangrijk hersencircuit ontdekt. 

In het dagelijkse leven verzamelen we allemaal informatie in dit hersencircuit, dat andere delen van de hersenen daar ook bij kan betrekken. Als we iemand herkennen in de supermarkt, maar zijn of haar naam niet meer weten te herinneren, kan dat komen doordat we hem of haar normaal gesproken ergens anders zien, bijvoorbeeld op het werk. Volgens Dr. Warburton zijn er diverse reden aan te wijzen waarom het geheugen in zulke gevallen niet goed werkt.

Processen kunnen lijden onder het ouder worden van mensen of omdat we het druk hebben, omdat we geen tijd hebben of omdat een gedeelte van het hersencircuit niet meer goed functioneert. In dat geval moeten we strategieën gebruiken om de informatie beter te verwerken. We kunnen bijvoorbeeld een naam hardop herhalen als we voor de eerste keer kennis maken met iemand of we kunnen een bepaald kenmerk van zijn of haar gezicht of haar opslaan; iets waardoor we het dieper in ons geheugen opslaan.

De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen gevolgen kunnen hebben voor het beter leren begrijpen van het geheugen en voor het behandelen van mensen met geheugenstoornissen. Het is echter nog te vroeg om te zeggen hoe de resultaten van belang kunnen zijn in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x