Selecteer een pagina

Het Dukan dieet is een methode om af te vallen bestaande uit vier stappen. Het draait niet alleen om afvallen, maar ook om daarna op je streefgewicht te blijven. In het algemeen lijkt het op een eiwitdieet met veel eiwitten, maar mogen er ook gezonde vezelrijke koolhydraten worden gegeten. De naam is afgeleid van de bedenker van de afvalmethode, dokter Pierre Dukan.

Achtergrond Dukan dieet

Het Dukan Dieet is relatief nieuw; het is pas sinds 2010 op de internationale markt. Het Dukan Dieet is afkomstig uit Frankrijk, waar het door de voedingsdeskundige Pierre Dukan over een periode van tientallen jaren werd ontwikkeld. Hij bedacht voor zijn afslankmethode de naam ‘Protal’ (afgeleid van het woord voor eiwitten: ‘proteïne’). Desondanks is het dieet vooral bekend geworden onder de naam ‘Dukan Dieet’.

Het Dukan Dieet behoort tot de zogenaamde koolhydraatarme diëten, maar geeft daar een eigen unieke invulling aan. Wat het precies inhoudt en wat de voor- en nadelen ervan zijn, lees je hier. Kort gezegd is het dieet erop gericht om geleidelijk en blijvend af te vallen, zonder dat je er teveel onder hoeft te lijden. Je moet natuurlijk wel een beetje doorzettingsvermogen tonen, zoals bij alle afvalmethodes.

Hieronder worden de verschillende fases van het Dukan dieet beschreven:

Fase 1 van het Dukan dieet: De aanvalsfase

Dit is de eerste fase, die tot ongeveer tien dagen kan duren. In deze fase kun je tot wel maximaal vijf kilo verliezen. De volgende regels zijn van toepassing in deze fase:

  • Eet veel eiwitrijk voedsel, zoals eieren, vis, vlees en verschillende soorten zuivel.
  • Er geldt geen beperking voor de hoeveelheid eiwitrijke producten.
  • Drink voldoende water.
  • Eet haverzemelen om genoeg vezels binnen te krijgen, bijvoorbeeld in de ochtend bij je ontbijt.

Andere voedingsmiddelen zijn uit den boze. Langer dan een week of tien dagen hoef je deze periode meestal niet vol te houden.

Fase 2 van het Dukan dieet: De cruisefase

In de tweede fase kun je eindelijk wat meer variatie in gaan bouwen. De ene dag beperk je jezelf nog tot het eten van uitsluitend eiwitten; op andere dagen mag je onbeperkt groente en vetarme zuivel. Deze fase dien je vol te houden totdat je je streefgewicht hebt bereikt. Je valt ongeveer een kilo per week af.

  • Er gelden dezelfde regels als bij fase 1, maar voeg nu ook groenten toe.

Fase 3 van het Dukan dieet: De stabilisatiefase

Met de derde fase in het Dukan Dieet wordt het leven weer een stuk gemakkelijker; je kunt zaken als fruit en brood weer met mate toevoegen aan je dieet. Wel is het de bedoeling, dat je één dag per week nog steeds alleen eiwitten eet.

Deze fase voorkomt dat je weer terugvalt en je verloren gewicht weer terugkrijgt. Volg deze fase om niet weer opnieuw aan te komen. Voor elke kilo die je in fase twee bent verloren, moet je deze fase 10 dagen volgen. Als je dus in totaal 10 kilo bent afgevallen in fase 2, dan moet je 100 dagen fase 3 volgen, voordat je over kan stappen op fase 4.

  • Voeg weer fruit, brood en kaas toe. Tweemaal in de week mag je zondigen en eten wat je lekker vindt.

Fase 4 van het Dukan dieet: De volhardingsfase

In de laatste fase is er vooral sprake van een levenswijze, waar geen vaste duur voor staat. Elke week las je een dag in waarop je alleen eiwitten eet, zoals beschreven bij de eerste fase.

Dit wordt je nieuwe manier van eten. Als je dit volhoudt blijf je als het goed is gewoon op je gewenste gewicht.

  • Eet eenmaal per week een hele dag volgens fase 1.
  • Blijf dagelijks de haverzemelen eten.
  • Beweeg voldoende, met name wandelen is een gezonde en veilige manier om in beweging te zijn, zonder veel kans op blessures.

De Dukan methode is zeer populair, omdat het werkt en relatief makkelijk is vol te houden, vergeleken met andere afvalmethodes.

Wat zijn de nadelen van het Dukan Dieet?

In de eerste en tweede fase ben je erg beperkt in wat je mag eten. Door alleen eiwitrijke producten te eten, mis je belangrijke voedingsstoffen en je kunt je dan ook behoorlijk moe en lusteloos voelen.

Daarnaast gaat het Dukan Dieet uit van een onregelmatig eetpatroon; zelfs in de laatste fase. Eén dag per week eet je compleet anders dan op andere dagen. Volgens sommige artsen kan dit een ongunstig effect hebben op je energiehuishouding en kan het een optimale opname van noodzakelijke voedingsstoffen in de weg staan.

Wat zijn de voordelen van het Dukan Dieet?

In Frankrijk is het dieet erg populair; al zo’n anderhalf miljoen Fransen gingen je voor.
In de beginfase merk je erg snel resultaat, wat natuurlijk erg motiverend werkt.

Een ander belangrijk voordeel is dat je bij het Dukan Dieet géén calorieën hoeft te tellen of je eten af moet wegen.

Voor wie is het Dukan Dieet?

Als je het erg belangrijk vindt om zo snel mogelijk veel gewicht kwijt te raken, bijvoorbeeld voor een vakantie of je trouwerij, dan kan het Dukan Dieet je daar ongetwijfeld bij helpen.
Om een blijvend resultaat te boeken, moet je wel iedere week een dag inplannen dat je alleen eiwitten eet.

Aan de slag met het Dukan dieet?

Wil je aan de slag met het Dukan Dieet? In Nederland en België zijn de methode en de daarbij behorende kookboeken inmiddels volop verkrijgbaar! Zie hieronder de 2 beste boeken over het Dukan dieet en een kookboek/ receptenboek voor het Dukan dieet.

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x