Selecteer een pagina

Herpes genitales

Herpes genitales is een ziekte veroorzaakt door het herpes simplex virus, afgekort HSV. Dit is een van de meest voorkomende virussen bij de mens. Dit virus komt overal ter wereld voor. Van het herpes simplex virus bestaan twee typen. Type 1 is meestal verantwoordelijk voor infecties rond de mond en op het gezicht, en type 2 is meestal verantwoordelijk voor infecties rond de geslachtsorganen.

Beide virustypen kunnen elk gebied van de huid en de daarbij behorende slijmvliezen aantasten. Infecties met HSV type 1 kunnen dus ook bij de geslachtsorganen voorkomen en infecties met HSV type 2 kunnen ook op het gezicht voorkomen.

Herpes blijft altijd in het lichaam. Deze aandoening geeft niet altijd klachten. Gelukkig bestaan er natuurlijke middelen om de klachten die zich voordoen te minderen.

Ontstaan van herpes genitales

Bij de besmetting van het lichaam met het herpes simplex virus spreken we van een primaire infectie. Een dergelijke primaire HSV infectie wordt meestal niet opgemerkt. Bij ongeveer 10 procent van de mensen met herpes veroorzaakte het lichte verschijnselen. Bij minder dan 1 procent gaat een primaire herpes simplex virus infecte gepaard met meer verschijnselen.

Hoe treedt de infectie op?

Het virus dringt het lichaam binnen via het slijmvlies of de huid. Meestal duurt het drie tot negen dagen voordat de eerste verschijnselen zichtbaar worden. Het virus vermenigvuldigt zich in de geïnfecteerde huid of het geïnfecteerde slijmvlies en verspreidt zich vervolgens naar de lymfeklieren in de buurt van de plaats van de infectie. Die plaatsen kunnen daardoor tijdelijk groter en pijnlijk worden. Op de plaats van infectie ontstaat een ontsteking waarbij vaak blaasjes ontstaan.

In korte tijd worden dit troebele pusblaasjes en tenslotte drogen ze in tot korstjes, die geen littekens achterlaten. Op de slijmvliezen gaan de blaasjes ook zeer snel stuk waardoor er oppervlakkige zweertjes ontstaan. Na verloop van tijd verdwijnen ook deze zonder littekens. De meeste mensen worden op jonge leeftijd met het herpes simplex virus besmet. De primaire infecties zijn ernstiger bij kinderen dan bij volwassen. De ernst van deze infectie neemt met de jaren af.

Wat zijn andere symptomen van een herpes infectie?

Het meest voorkomende klinische beeld wat er op het moment heerst van een primaire herpes simplex infectie is een ontsteking van het tandvlees, de tong, het wangslijmvlies en de lippen. Deze ontstekingen kunnen echter variëren van enkele zweertjes tot een uitgebreide ontsteking van het mondslijmvlies.

Niet iedereen met genitale herpes heeft klachten. Dit zijn de mogelijke klachten:

Bij vrouwen:

 • Jeuk en een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel
 • Rode plekjes op de huid of slijmvliezen
 • Blaasjes of zweertjes op of rond de vagina
 • Blaasjes of zweertjes op moeilijk zichtbare plekken zoals op de baarmoedermond of rond de anus
 • Pijn bij het plassen.

Bij mannen:

 • Jeuk en een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel
 •  Rode plekjes op de huid of slijmvliezen
 •  Blaasjes of zweertjes op of rond de penis
 •  Blaasjes of zweertjes rond de anus;
 •  Pijn bij het plassen.

Behandeling van herpes genitales

Er is nog geen echt goede behandeling voor herpes in de zin dat het gedood kan worden of dat een terugkerende infectie kan worden voorkomen. Er zijn echter wel goede medicijnen beschikbaar die de klachten en gevolgen van de herpes simplex infectie doen laten afnemen. Ook bestaan er een aantal natuurlijke middelen om de irritatie en of pijn te verlichten hiervan een aantal voorbeelden.

Aloë Vera

Aloë vera is echt een wondermiddel, maar alleen als je het in pure vorm gebruikt. Deze plant is in de grotere tuincentra te koop en de bladeren aloe-vera-slicehiervan bevatten het “genezende sap”.

Breng het sap aan (na het douchen) en je zult merken dat het direct irritatie zal verminderen en de klachten zullen afnemen.

Zout water

zout waterZout water schijnt een goede manier te zijn om klachten en jeuk te verminderen. Een paar keer per week een duik nemen in de (koude) zee kan wonderen doen voor mensen met genitale herpes.

Advies bij herpes infectie

 •  Laat een soa-test doen
 •  Slik bij een aanval van genitale herpes zo snel mogelijk de medicijnen
 • Zes keer per jaar een genitale herpes aanval? overleg met de huisarts over een langdurige behandeling
 • Vertel een vaste sekspartner dat je het virus bij draagt
 • Vermijd seks tijdens een herpes aanval
 • Geen orale seks met een koortslip

Bekijk ook de andere geslachtsziekten

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com