Hoewel een burn-out vaak wordt veroorzaakt door werkgerelateerde stress, zijn de symptomen van een burn-out anders dan de tekenen en symptomen van een werknemer die stress ervaart. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen stress en burn-out, welke we in dit artikel zullen benoemen.
Symptomen van stress
Stress zorgt ervoor dat een werknemer zich te veel bezighoudt met zijn werk- en werkomgeving. Ze zijn bang dat ze niet hard genoeg werken, of zijn zo perfectionistisch dat ze onnodig veel werk extra doen. Dit resulteert in symptomen van vaak hyperactief en dringend gedrag.
Symptomen van burnout
Een werknemer die tegen een burn-out aanzit zal symptomen vertonen van afstandelijkheid en een gebrek aan productiviteit, omdat hij of zij zich losgekoppeld voelt van zijn werkomgeving.
Schade van stress en burnout
De schade aan de gezondheid van een werknemer als gevolg van stress is vooral fysiek. Een werknemer die voortdurend stress ervaart, loopt een verhoogd risico op neurologische en fysieke veranderingen door verhoogde niveaus van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Symptomen van stress die een werknemer kan vertonen en ervaren zijn onder meer een verminderde zin in seks, slapeloosheid en spierspanning.
Een werknemer die een burn-out heeft gehad, heeft al weken of maanden last van burn-out klachten. Omdat het stressniveau al zolang zo hoog is, zal er fysiek niet veel meer veranderen. Echter, in plaats daarvan zijn de symptomen die een persoon met een burn-out zal ervaren voornamelijk psychologisch, wat zich vertaald in lusteloosheid en ongemotiveerd voelen op de werkplek.
Een burn-out komt over het algemeen voort uit het ervaren van een langdurige periode van werkgerelateerde stress. Dit betekent dat zowel de fysieke symptomen van burn-out, zoals maagdarmstoornissen, als de psychologische symptomen, zoals cynisme, zich in de loop van de tijd waarschijnlijk geleidelijk zullen opbouwen, voordat een persoon, of hun collega’s, familie en vrienden, beginnen te beseffen dat ze in burn-out zijn geraakt.
Ook andere doelgroepen moeten uitkijken voor een burn out
Hoewel stress en burn outs vooral voorkomen bij werknemers, zijn er zeker ook andere doelgroepen die moeten uitkijken. Zo is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor burn outs bij studenten en mensen met een langdurige medische aandoening. Vergeet ook niet dat er ook veel stress kan zijn binnen families en/ of sociale kringen, wat ook kan leiden tot een burn out.