Selecteer een pagina

In dit artikel proberen we antwoord te geven op de vraag of jij lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). We bekijken de oorzaken en symptomen waaraan jij kan afleiden of je het hebt.

Goede gezondheid is niet iets vanzelfsprekends

Allereerst, wees bewust van je gezondheid. Een goede gezondheid is de beste manier om lichamelijke ziekten te voorkomen. Je neemt je gezondheid vaak voor lief. Als je gezond bent, denk je er meestal niet over na, maar als je te maken krijgt met lichamelijke klachten, is het zorgen voor je lichaam nog steeds het beste dat je kunt doen.

Zoektocht naar de oorzaak

Krijg je meerdere onverklaarbare klachten? Dan moet je achter de oorzaak komen. De klachten die in verband worden gebracht met chronische vermoeidheid, worden soms nog wel eens afgedaan als puur psychische klachten. Als je dit overkomt, voel je zelf meestal wel of dit klopt.
Heb je geen goed gevoel bij die diagnose, zoek dan absoluut verder naar een lichamelijke oorzaak. Overigens, een veel overkeken oorzaak van chronische vermoeidheid is een magnesium tekort. Deze speelt een erg belangrijke rol bij het energiemetabolisme, vermoeidheid en somberheid.

Naast een lichamelijke oorzaak kan CSV zeker ook te maken hebben met psychische klachten. Probeer helder te krijgen wat voor jou geldt.

Symptomen herkennen

Het belangrijkste symptoom dat hoort bij CVS is een onverklaarbaar en ernstig vermoeid gevoel, die niet kan worden verlicht door te rusten of te slapen. Deze vermoeidheid houdt in alle gevallen een langere tijd aan.

Andere lichamelijke klachten kunnen zijn:
• Spierpijn
• Gewrichtspijn
• Algeheel zwak gevoel
• Onverklaarbare en langdurige hoofdpijn
• Darmproblemen
• Sterk verminderde concentratie
• Verwarring en vergeetachtigheid
• Slaapproblemen
• Verminderde regeling van de lichaamstemperatuur
• Artritis
• Fibromyalgie

Oorzaken van CVS

Het is niet duidelijk wat de exacte oorzaak van chronisch vermoeidheidssyndroom is. Onderzoekers zijn het er wel over eens dat er bij vrijwel alle patiënten sprake is of is geweest van een virusinfectie. De aandoening wordt ook gekoppeld aan langdurige fysieke inspanning en langdurige perioden van stress.
Ook het tegenovergestelde, langdurige lichamelijke inactiviteit, wordt in verband gebracht met chronische vermoeidheid.
Problemen met het immuunsysteem, een te lage bloeddruk, lage of sterk schommelende suikerspiegel, regelmatig overwerken en stressvolle situaties, en hormonale problemen kunnen ook mede de oorzaak zijn van CVS.
Er wordt aangenomen dat de ziekte begint met een virusinfectie en daarna de stress en inspanning erbovenop komen, of dat de inspanning eerst zorgt voor een lage weerstand, waarna de virusinfectie eenvoudig kan toeslaan.
De bacterie Brucella wordt ook vaak aangetroffen bij mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom. Dit wordt meestal gezien als co-infectie en niet de hoofdoorzaak van CVS. Colitis, een chronische ontsteking van de dikke darm, komt ook vaak voor bij mensen met de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom.
Mensen die chronische vermoeidheid zouden hebben, blijken ook vaak de ziekte van Lyme te hebben. Indien de ziekte van Lyme wordt vastgesteld, komt de diagnose CVS te vervallen. De ziekte van Lyme kent een sterk overeenkomstig ziektebeeld, maar is ook lastig vast te stellen.

Diagnose is niet eenvoudig

Je merkt aan de genoemde mogelijke oorzaken al dat het diagnosticeren van chronische vermoeidheid niet makkelijk is. Ondanks veel onderzoeken en tests bij de patiënt, kan de diagnose vaak jaren op zich laten wachten. En ook dan is de diagnose vaak niet 100 procent dekken.
Er bestaat geen diagnostische laboratoriumtests voor CVS. Het vaststellen is daardoor uiterst lastig. De diagnose kan bovendien alleen gemaakt worden als de patiënt geen drugs gebruikt.

Sleutel symptomen die duiden op CSV

Wanneer een patiënt lijdt aan ten minste vier van de onderstaande acht symptomen, kan de diagnose chronische vermoeidheid gegeven worden.
• Geheugenproblemen (korte termijn geheugen) en/of concentratieproblemen
• Langdurig grieperige keelpijn
• Gewrichtspijn
• Spierpijn
• Langdurige hoofdpijn
• Gevoelige lymfeklieren
• Slaapproblemen
• Langdurige vermoeidheid (die langer dan één dag aanhoudt)

Wanneer vier of meer van deze symptomen bij een patiënt worden vastgesteld, moeten deze minimaal gedurende zes aansluitende maanden aanhouden. Pas dan kan chronische vermoeidheidssyndroom gediagnosticeerd worden.

Invloed CVS op kwaliteit van leven

Chronisch vermoeidheidssyndroom zal voor veel mensen niet klinken als een ernstige aandoening. De ziekte kan echter ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. De ziekte kan iedereen treffen, jong en oud. Met name jongeren merken veel van de ziekte, omdat ze geen energie meer hebben om te doen wat ze voorheen zonder moeite konden doen.
In veel gevallen stonden de patiënten ook erg actief in het leven. Patiënten geven daarom unaniem aan dat de ziekte voor hun belemmerend is en zeer frustrerend. De levensstijl van mensen met CVS wordt ernstig beperkt.

Lees ook de vervolgartikelen over CSV

We geven het chronisch vermoeidheidssyndroom de komende weken veel aandacht bij Gezondbezig, omdat we weten dat er veel mensen aan lijden en behoefte is aan goede informatie. Daarom dus hier meerdere verdiepingen op het onderwerp:

  1. Chronisch vermoeidheidssyndroom
  2. Heb ik chronisch vermoeidheidssyndroom?
  3. Oorzaken van chronische vermoeidheidssyndroom
  4. Veel gestelde vragen over chronisch vermoeidheidssyndroom
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x