Selecteer een pagina

De vruchten van de hazelaar, de hazelnoot, bevat veel proteïnen, complexe koolhydraten, vezels, ijzer, calcium en vitamine E. Vitamine E is een sterke antioxidant en antioxidanten kunnen een belangrijke rol spelen in de preventie van hart- en vaatziekten en kanker.

Hazelnoten bevatten slechts in kleine mate natrium en suiker. Eet je weinig of geen vlees, dan is dit een goed alternatief, want 80% van de aanwezige vetten zijn onverzadigd en het bevat 0% cholesterol. Hazelnoten bevatten alle essentiële aminozuren.

Hoe ontvel je hazelnoten?

Hazelnoten vertonen na het weghalen van de pel (met een notenkraker) een hard bruin velletje. Dat kan je weghalen op diverse wijzen:

  1. De noten roosteren in de pan (zorgt voor een krachtigere smaak)
  2. Op een rooster leggen in de oven (200° gedurende ongeveer 10 minuten). Als je nadien de noten tegen elkaar wrijft zal het vel makkelijk loskomen.
  3. Een derde mogelijkheid bestaat erin de noten even in kokend water te dompelen er en nadien het bruin velletje af te halen.

Hazelnoten fijnhakken

Als je de hazelnoten in een gerecht wilt verwerken kan je deze het best fijnhakken nadat de noten in bloem zijn gerold. Gebruik je een blender, dan zal je ook merken dat er minder aan de rand zal plakken als je bloem hebt gebruikt.
Gemalen hazelnoten kunnen deels (tot volledig) het gebruik van eieren vervangen door hun structuur.

Recepten met Hazelnoten

  • Notenbrood
  • Provençaalse risotto met quinoa
  • Salade van wilde rijst met noten, kip en rozijnen
  • Hazelnoten cake
  • Hazelnootbroodjes met geitenkaas
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x