Selecteer een pagina

Bewegen is gezond. Dat zal vast voor iedereen al wel duidelijk zijn. Er zijn echter bepaalde sportvormen die minder gezond blijken te zijn dan je in eerste instantie zou denken, waaronder hardlopen bijvoorbeeld. Vooral teveel hardlopen is ongezonder dan je denkt. Daartegenover is de mens juist wel gemaakt om te sprinten. Dat leggen we je in dit artikel uit. 

Toename stress hormonen bij cardio training

Hardlopen is een vorm van cardio training. Laat nou net alle duursporten zoals hardlopen, fietsen en ook duur zwemmen zorgen voor een vermindering van een belangrijk hormoon: Testosteron. Testosteron zorgt vooral voor de opbouw van spieren. Daarnaast zorgen duursporten zoals hardlopen juist voor een toename van een ander hormoon: Het stress hormoon. Dit hormoon is verantwoordelijk voor o.a. ‘insulineresistentie’. Bij een verhoogde insulineresistentie ben je geneigd meer te gaan eten. Want des te meer en vaker er insuline wordt aangemaakt, des te sneller je bloedsuikerspiegel daalt en je trek krijgt in eten. Daarnaast is het gewoon belastend voor het hart om gedurende een langere tijd op volle kracht te moeten pompen om nog maar niet te spreken over de vergrote kans op blessures.

Intervaltrainingen zijn de oplossing

Het allerbeste kan je gewoon dagelijks een uurtje hardlopen, op lage intensiteit.  Tussendoor voeg je er een aantal intervaltrainingen aan toe. Sprint dan gedurende dertig of zestig seconden helemaal voluit. Doe dit ongeveer 5 keer en neem na elke sprint voldoende rust (3 minuten). Vergeet niet om tijdens deze rustpauzes te stretchen. Deze trainingen geven je spiervezels op termijn veel meer kracht en daaraan gerelateerd zal je meer groeihormonen aanmaken.

Krachttraining

Met cardio training krijg je geen sterker hart. Wel een groter hart. Krachttraining is veel gezonder dan cardio training zoals hardlopen. Je bouwt met krachttraining spiermassa op, dit maakt je lichaam sterker en houdt je lichaam in balans. Met krachttraining (dus ook intervaltraining zoals sprinten) belast je het respiratoire en cardiovasculaire systeem. Je spieren worden dusdanig hoog belast dat het tijdens de trainingen zuurstof te kort komt. Gevolg is dat het lichaam dit zuurstoftekort probeert aan te vullen. Je hartspier wordt sterker en dikker, evenals de slagaders. Je lichaam krijgt steeds meer zuurstof binnen en zuurstof is, net zoals water, datgene waar ons lichaam primair het meest behoefte aan heeft.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x