Selecteer een pagina

Je bent goed bezig: het goede voornemen van 1 januari om meer te gaan sporten houdt nog altijd stand en de eerste resultaten zijn zelfs al waarneembaar. Maar heb je je wel eens afgevraagd of je de juiste schoenen draagt?

Ongemerkte kilometers en belasting

Je voeten zijn de basis van je bewegingsmechanisme. Zonder het te merken loop je per dag veel kilometers en als je regelmatig sport zijn dat er zelfs nog meer. Al die tijd maak je contact met de ondergrond. Het gewicht dat je voeten moeten opvangen, verschilt per sport. Stel je maar eens voor: wanneer je gewoon wandelt, wordt bij elke stap die je zet je voet belast met 1,3 keer je lichaamsgewicht. Als je rent is dit zelfs 2 tot 3 keer je gewicht! Dan is het ontzettend belangrijk dat je de juiste sportschoenen gebruikt, want anders kan dit (op lange termijn) vervelende gevolgen hebben voor je voeten en de rest van je lichaam.

Wist u overigens dat het voor hardlopers erg nuttig kan zijn om sportspecifieke krachttraining te doen? U houdt hardlopen langer vol met de juiste techniek, hiermee voorkomt u blessures. Lees voor meer informatie het informatieve artikel Krachttraining voor hardlopers nuttig?

Maar waar moet ik dan op letten?

Bij het kopen van goede sportschoenen moet je op verschillende dingen letten:

  • Schokdemping: met de juiste schokdemping wordt het gewicht van je eigen lichaam goed opgevangen en voorkom je blessures
  • Stabiliteit: met een stabiele schoen sta je letterlijk steviger in je schoenen en is er geen ruimte om je enkels te verzwikken.
  • Comfort: zoals hiervoor beschreven is het belangrijk dat de schoen goed rondom je voet zit, maar het moet ook weer niet zo zijn dat je voet afgekneld wordt.
  • Grip: afhankelijk van op welke ondergrond je sport zal je je schoenen en bijbehorend profiel moeten kiezen. Zorg ervoor dat je altijd grip hebt, op welke ondergrond je ook sport.

Goedkoop is duurkoop?

Het is lastig om per schoen te zeggen welk type of merk er langer meegaat, maar over het algemeen kun je in dit geval beter voor een gevestigd merk gaan in plaats van voor een koopje op de markt.  Uiteindelijk is het verstandiger om net iets meer betalen voor een stevige en betrouwbare schoen die langer meegaat, dan om te lang te blijven lopen op schoenen die hun beste tijd hebben gehad. Dit kan namelijk ook blessures veroorzaken! Tegenwoordig zijn er veel online aanbieders, zoals een Front Runner, die met speciale acties en kortingcodes betaalbare, goede sportschoenen aanbieden. Neem de tijd, kijk rond en vergelijk: dan vind je de schoen die het sporten nóg leuker maakt en waar je lichaam blij van wordt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x