Hardlopen en sportschoenen; do’s en dont’s!

Je bent goed bezig: het goede voornemen van 1 januari om meer te gaan sporten houdt nog altijd stand en de eerste resultaten zijn zelfs al waarneembaar. Maar heb je je wel eens afgevraagd of je de juiste schoenen draagt?

Ongemerkte kilometers en belasting

Je voeten zijn de basis van je bewegingsmechanisme. Zonder het te merken loop je per dag veel kilometers en als je regelmatig sport zijn dat er zelfs nog meer. Al die tijd maak je contact met de ondergrond. Het gewicht dat je voeten moeten opvangen, verschilt per sport. Stel je maar eens voor: wanneer je gewoon wandelt, wordt bij elke stap die je zet je voet belast met 1,3 keer je lichaamsgewicht. Als je rent is dit zelfs 2 tot 3 keer je gewicht! Dan is het ontzettend belangrijk dat je de juiste sportschoenen gebruikt, want anders kan dit (op lange termijn) vervelende gevolgen hebben voor je voeten en de rest van je lichaam.

Wist u overigens dat het voor hardlopers erg nuttig kan zijn om sportspecifieke krachttraining te doen? U houdt hardlopen langer vol met de juiste techniek, hiermee voorkomt u blessures. Lees voor meer informatie het informatieve artikel Krachttraining voor hardlopers nuttig?

Maar waar moet ik dan op letten?

Bij het kopen van goede sportschoenen moet je op verschillende dingen letten:


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


  • Schokdemping: met de juiste schokdemping wordt het gewicht van je eigen lichaam goed opgevangen en voorkom je blessures
  • Stabiliteit: met een stabiele schoen sta je letterlijk steviger in je schoenen en is er geen ruimte om je enkels te verzwikken.
  • Comfort: zoals hiervoor beschreven is het belangrijk dat de schoen goed rondom je voet zit, maar het moet ook weer niet zo zijn dat je voet afgekneld wordt.
  • Grip: afhankelijk van op welke ondergrond je sport zal je je schoenen en bijbehorend profiel moeten kiezen. Zorg ervoor dat je altijd grip hebt, op welke ondergrond je ook sport.

Goedkoop is duurkoop?

Het is lastig om per schoen te zeggen welk type of merk er langer meegaat, maar over het algemeen kun je in dit geval beter voor een gevestigd merk gaan in plaats van voor een koopje op de markt.  Uiteindelijk is het verstandiger om net iets meer betalen voor een stevige en betrouwbare schoen die langer meegaat, dan om te lang te blijven lopen op schoenen die hun beste tijd hebben gehad. Dit kan namelijk ook blessures veroorzaken! Tegenwoordig zijn er veel online aanbieders, zoals een Front Runner, die met speciale acties en kortingcodes betaalbare, goede sportschoenen aanbieden. Neem de tijd, kijk rond en vergelijk: dan vind je de schoen die het sporten nóg leuker maakt en waar je lichaam blij van wordt.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply