Selecteer een pagina

Grootmoeders gezondheidstips

grootmoeders gezondheid tipsToen onze grootmoeders jong waren, werd er bij kleine kwaaltjes vooral gebruik gemaakt van natuurlijke middelen. Ook jongere generaties zijn geïnteresseerd in een zo natuurlijk mogelijke leefstijl – en die tips van onze grootmoeders komen daarbij uitstekend van pas! Profiteer van de geneeskrachtige werking van simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes met onderstaande wijsheden:

Bij verkoudheid

kippensoep voor de verkoudheidWeet je nog dat oma altijd een pannetje kippensoep kwam wanneer je met griep op bed lag? Kippensoep wordt ook wel “Joodse penicilline” genoemd, en is een traditioneel middeltje tegen verkoudheid. Het is zeker geen alternatief voor antibiotica (die overigens toch niet werken tegen een verkoudheidsvirus), maar er zit wel degelijk waarheid achter de geneeskrachtige werking. Dit komt niet door de kip, maar door de combinatie van knoflook, zout, en water. Knoflook stimuleert het immuunsysteem, waardoor de verkoudheid minder lang duurt. De soep helpt bij koorts het vocht en zout dat je verloren bent door het zweten weer aan te vullen, en de warme bouillon maakt het makkelijk om voedingsstoffen binnen te krijgen als je je niet lekker genoeg voelt om een hele maaltijd te eten. Om keelpijn te verlichten kan je bovendien wat salie toevoegen. En goed nieuws voor vegetariërs: groentebouillon biedt dezelfde voordelen!

Verstopte neus

Heb je last van een verstopte neus, maar geen neusspray bij de hand? Oma weet raad! Leg ‘s nachts een halve gepelde ui naast je bed. Het ruikt misschien niet zo lekker, maar het laat je wel weer door je neus ademen! Je kunt ook je neus spoelen met zout water. Het kan een beetje prikken, maar het werkt echt net zo goed als een dure spray van de drogist.

Ontstekingen

ontstekingen op verschillende plaatsenAls je een ontstoken wondje of splinter in je vinger hebt, kun je die een kwartiertje in een bakje warm water met een eetlepel (natuurzuivere) soda weken. Dit trekt de ontsteking uit de wond en laat het sneller helen. Als je een infectie op een andere plek hebt, of bijvoorbeeld een geïrriteerde piercing, dan kun je een wattenschijfje gedrenkt in de sodaoplossing op de wond leggen.

Medicinale honing op de wond smeren werkt ook, en is bovendien heerlijk bij een keelontsteking. Het bevat antibacteriële enzymen die zowel bij de genezing als bij het voorkomen van infecties werken.

appel azijn een bacterie's aardsvijandOok azijn – en dan met name appelazijn – is een wondermiddel uit grootmoeders tijd. Het werkt bij zowel uitwendige als inwendige ontstekingen en kan gemengd worden met honing voor een zoetere smaak en een bacteriedodende cocktail! Bovendien bevordert het de spijsvertering, reguleert het je bloedsuikerwaarde, werkt het tegen schimmelinfecties en helpt het je  cholesterol te verlagen.

Het zijn natuurlijk niet alleen de Nederlandse oma’s die goede tips hebben! Indiase grootmoeders én hun kinderen zweren bij het gebruik van kurkuma tegen allerlei kwalen. Dit gele kruid dat veel wordt gebruikt in curries heeft een ontstekingsremmende werking en verlicht keelklachten en spijsverteringsproblemen. Er zijn zelfs indicaties dat een theelepel kurkuma per dag als deel van een gevarieerd dieet (verrassend genoeg niet als supplement!) kan helpen bij het voorkomen van depressie, astma, eczeem, en kanker.

In slaap vallen

Heb je moeite met inslapen? Dan heb je vast weleens gehoord dat een beker warme melk met honing of een anijsblokje helpt. Het is echter niet de melk die het gewenste effect geeft, maar de warmte van het drankje. Je kunt dus ook voor een kopje (cafeïnevrije) thee gaan. De warmte helpt je lichaam te ontspannen.

Meditatie

werkelijk waar een basic vorm van meditatieSchaapjes tellen klinkt misschien een beetje suf, maar het werkt echt! Dit komt doordat het als een vorm van meditatie werkt: door je te concentreren op het tellen, denk je niet aan eventuele zorgen of dingen die je de volgende dag moet doen. Je kunt ook andere meditatieoefeningen doen. Gebruik een app of YouTube-video voor een geleide meditatie (maar gebruik dit niet als een excuus om nog even je email te checken!), of doe een simpele ademhalingsoefening: adem in voor vier tellen, houdt je adem vier tellen in, adem uit in vier tellen, en wacht vier tellen voor je weer inademt. Dit verlaagt je hartslag en het tellen brengt je hoofd tot rust.

Dus volg die wijze raad van je oma nou maar op – er zijn namelijk genoeg kwaaltjes waarbij je niet meteen naar medicijnen hoeft te grijpen.

Heb je zelf nog gezondheidstips uit grootmoeders tijd? Laat je reactie hieronder achter!

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x