Selecteer een pagina

De laatste paar jaar is het afvallen met behulp van groene smoothies razend populair geworden. Deze populariteit is te danken aan het feit dat je gezond en verantwoord kan afvallen met behulp van groene smoothies. En dat groene smoothies ook nog eens erg lekker zijn helpt natuurlijk ook. Groene smoothies hebben slechts een beperkte hoeveelheid calorieën, geven je wel een voldaan gevoel en zitten ook nog eens boordevol gezonde vitamines en mineralen.

Dankzij groene smoothies krijg je eenvoudig, lekker en snel je dagelijkse dosis groene bladgroente en fruit binnen. Binnen no-time voorzie je je lichaam van de essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, iets waarbij het bij crash diëten nog weleens aan ontbreekt.

Wil je er een echte afvalshake van maken? Voeg dan micellar caseine toe. Dit is een eiwitpoeder met zeer grote eiwitketens, hierdoor wordt dit eiwit langzaam afgebroken en zorgt het voor een vol gevoel voor langere tijd. Micellar caseine staat daarom ook wel bekend als het ‘dieet eiwit’. Meer info of kopen van micellar caseine.

Groene bladgroenten

Uit onderzoek is gebleken dat het voedingspatroon van de meeste Nederlanders te weinig groene groeten bevat. Groene groenten zouden een belangrijk deel van onze voeding moeten uitmaken omdat deze enkele essentiële voedingsstoffen bevatten welke je in geen enkele (of slechts in zeer bepekte mate) andere voedingsmiddelen aantreft.

Zo bevatten groene bladgroenten (naast de vele vitamines en mineralen) chlorofyl, ook wel bladgroen genoemd.
Chlorofyl komt voor in groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, sla, rucola, paksoi, groene kool en andijvie en groene vaste groenten zoals sperziebonen, spruitjes en broccoli. Daarnaast komt chlorofyl voor in algen en zeewieren en de voedingsmiddelen welke daaruit gemaakt zijn zoals kelp poeder, chlorella en spirulina. In kleine hoeveelheden komt chlorofyl overigens ook voor in zaden en noten en groenten welke niet groen zijn.

Chlorofyl heeft een reinigende (detox) werking op de darmen en de lever. Uit een groot onderzoek bleek zelfs dat er minder risico op darmkanker is als er voldoende chlorofyl in het dieet is opgenomen. Bij het eten van rood vlees zorgt chlorofyl in de darmen als bescherming tegen de schadelijke vrije radicalen. Chlorofyl zorgt er tevens voor dat het bloed in het lichaam meer basisch wordt (minder zuur).

Verder worden aan chlorofyl positieve gezondheidseffecten toegeschreven zoals het krijgen van meer energie, de aanmaak van rode bloedcellen en de stimulatie van het immuunsysteem ook al is dat nooit glashelder bewezen of ontkracht.

Groene smoothies hebben ten opzichte van gekookte groene bladgroenten het voordeel dat de vitamines niet kapot worden gekookt. Bij het koken van groene bladgroenten gaat 20 tot 50% van de vitamines verloren.

Waaruit groene smoothies bestaan

Groene smoothies bestaan altijd uit minimaal drie basis ingrediënten, welke eventueel aangevuld kunnen worden met extra ingrediënten. De basis van een groene smoothie is altijd een groene bladgroente, fruit en een vloeistof. Eventueel kunnen er meerdere soorten groene bladgroenten en/of fruit in de groene smoothie gebruikt worden.

Veel gebruikte groene bladgroenten voor groene smoothies zijn spinazie, boerenkool, sla, rucola, paksoi, groene kool en andijvie. Spinazie en boerenkool zijn verreweg de meest populaire groente bij de bereiding van groene smoothies.

In principe kan ieder soort fruit gebruikt worden bij het maken van groene smoothies. Een punt van aandacht bij het kiezen van fruitsoorten voor de groene smoothies is dat een bepaald soort fruit een te overheersende smaak kan hebben. Als basis worden vaak fruitsoorten met een wat milde smaakbeleving zoals banaan, sinaasappel en perzik gebruikt, wat eventueel aangevuld kan worden met een fruitsoort welke een overheersende smaak heeft zoals ananas of bosbessen.

De vloeistof in de groene smoothies heeft als functie het drinkbaar maken van de smoothie. Als er geen vloeistof gebruikt wordt zou er een dikke en ondrinkbare brei van groente en fruit ontstaan. En door de vloeistof in de blender aan de groente en het fruit toe te voegen mengt alles veel beter. De meest gebruikte vloeistof is gewoon water, maar dit mag ook kokoswater, kokosmelk of amandelmelk zijn. Zolang het maar geen gewone melk is, dit zal namelijk de gunstige detox effecten van de groene smoothie weer teniet doen.

Om de smoothie (extra) smaak te geven kan gebruik gemaakt worden van kruiden zoals kaneel of kruidnagel. En om gezonde vetten en/of eiwitten aan de smoothie toe te kunnen voegen kan er een superfood aan toegevoegd worden.

Je zult begrijpen dat je oneindig veel kan combineren met de verschillende ingrediënten en verhoudingen. Nu kan je zelf aan het experimenteren slaan, maar dan loop je het risico dat je straks met een groene smoothie zit die niet helemaal lekker is. Daarom hebben wij hier een paar groene smoothie recepten voor je, die wij al uitgeprobeerd hebben en gegarandeerd heerlijk zijn!

Groene smoothie recept 1: Mango lover

Deze groene smoothie heeft spinazie en mango als basis en is daardoor heerlijk fris en licht zoet. De havermout geeft je lekker veel energie en daarmee is deze smoothie ideaal als goede start van je ochtend!

Ingrediënten:

 • 125 gram mango, in blokjes gesneden
 • 1 kopje met verse bladspinazie
 • 1 sinaasappel, in partjes gepeld
 • 50 gram havermout
 • 200 ml water

Bereiding: meng de spinazie met het water en sinaasappel in de blender. Zodra alles mooi glad is voeg je er de mango en de havermout aan toe, meng dit nog even tot je een mooie smoothie hebt.
Deze smoothie is het lekkerst als deze koud gedronken wordt, om de smoothie koud te maken kan je de avond van tevoren de mango blokjes invriezen zodat je bevroren mango blokjes in de blender kan doen.

Groene smoothie recept 2. Coco peach lover

Lekker heeft niet ingewikkeld te zijn. De smoothie is heerlijk romig dankzij de kokosmelk.

Ingrediënten:

 • 1 kopje verse bladspinazie
 • 200 ml kokosmelk
 • 2 perziken, in partjes gesneden
 • 1 sinaasappel, in partjes gepeld
 • 1 handje met ijsklontjes

Bereiding: meng de spinazie met de kokosmelk en de sinaasappel in de blender. Voeg vervolgens de stukjes perzik en de ijsklontjes toe en meng tot je een mooie gladde smoothie hebt. Enjoy!

Groene smoothie recept 3. Strawberry madness

Deze smoothie is speciaal voor de liefhebbers van aardbei. Deze smoothie is heerlijk fris en mild van smaak en mede dankzij de paksoi geeft het je een gezonde vitamine A en C shot.

Ingrediënten:

 • 100 gram paksoi
 • 200 ml (ongezoete) amandelmelk
 • 100 gram aardbeien
 • 1 perzik, in partjes gesneden

Bereiding: meng de paksoi met de amandelmelk in de blender. Voeg vervolgens de aardbeien en de perzik partjes toe en meng tot je een mooie gladde smoothie hebt. Zeker in de zomermaanden is het lekker om nog een handje ijsklontjes aan deze smoothie toe te voegen. Niet zo een fan van aardbeien? Probeer hetzelfde recept eens door de aardbeien door frambozen te vervangen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x