Goede en slechte koolhydraten: een overzicht

Het is handig om een overzicht te hebben van producten die rijk zijn aan goede of slechte koolhydraten. We geven je hier een aantal voorbeelden. De producten zijn onderverdeeld in drie groepen en tussen haakjes staat de glykemische index vermeld. Verderop advies over afvallen en vetverbranding middels gecombineerde training- en voedingsschema’s.

Een glykemische index (GI) van 70 is erg hoog; producten met een dergelijke score bevatten veel ‘slechte’ koolhydraten. ‘Goede’ koolhydraten zitten in producten met een GI van 55 of lager. Soms wordt ook wel een grens van 50 gesteld; in een koolhydraatarm dieet kun je het beste aan die laatste grens vasthouden.
Wat daar tussenin zit, wordt als gemiddeld beschouwd.

Producten met slechte koolhydraten

Zoutjes, krakelingen/stokjes (83)
Cornflakes (81)
Stokbrood (95)
Witbrood (75)
Witte rijst, gekookt (73)
Rijstcrackers (87)
Aardappelpuree (87)
Aardappel, gekookt (78)
Watermeloen (74)
Glucose (103)
Honing (70)
Bier (110)

Producten in de middenklasse

Chips (56)
Zandgebak (55)
Bruin brood (65)
Bruine rijst, gekookt (68)
Muesli (57)
Griesmeel (60)
Bieten (65)
Ananas (59)
Kiwi (53)
Abrikozen (57)
Jam (65)
Frisdrank (59)

Producten met goede koolhydraten

Friet (40)
Volkoren pasta (45)
Roggebrood (40)
Wilde rijst, gekookt (35)
Bruine bonen (40)
Kikkererwten (30)
Tofu (15)
Spruitjes (15)
Suikermaïs (52)
Champignons (10)
Bladgroentes (8)
Banaan (51)
Kersen (20)
Halfvolle melk (37)

Zoals je ziet, staan bijvoorbeeld suikermaïs en banaan in de categorie van producten met goede koolhydraten. In de meeste koolhydraatarme diëten worden deze producten echter afgeraden, omdat ze relatief toch nog een behoorlijk hoge GI hebben. Binnen deze onderverdeling zijn namelijk nog volop verschillen en kun je dus ook voor producten met complexere (betere) koolhydraten kiezen!
Daarnaast zijn er nog verschillen in bereidingswijze. Pasta die je helemaal gaar kookt, bevat méér slechte koolhydraten dan pasta die al dente bereid is. Ook hier kun je dus rekening mee houden.
Als je wilt weten of je een bepaald product nu wel of niet kan eten, raadpleeg dan je dieet of vergelijk verschillende keuzemogelijkheden met elkaar.


Fitchef Turbo

Fitchef Turbo is het vervolg op het erg populaire Fitchef boek van Mark van Oosterwijck, waar Gezondbezig.nl eerder al positief door was verrast en over heeft geschreven. Met Fitchef Turbo speelt Mark van Oosterwijck in op de wens van veel mensen om nog sneller gezonde en eiwitrijke recepten op tafel te hebben.

Juist voor normale mensen zoals jij en ik die gewoon een druk leven hebben en geen zin en tijd hebben om uren in de keuken te moeten staan, al helemaal niet op doordeweekse dagen! Met Fitchef Turbo slaat Mark wederom de spijker op zijn kop, een prachtig en praktisch boek vol eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Meer info of kopen Fitchef Turbo


Training en voedingsschema’s voor afvallen

Wilt u echt werk maken van afvallen en vetverbranding, dan is alleen letten op goede en slechte koolhydraten niet genoeg. Het beste kunt u een goed training- en voedingsschema volgen. Voor het meeste resultaat altijd beiden combineren! Voor een persoonlijk gecombineerd schema op maat betaalt u al gauw 150 euro, gelukkig bestaan er ook uitstekende kant-en-klaar schema’s die voor de meeste mensen zeer goede resultaten geven voor een fractie van deze prijs. Gezondbezig heeft een aantal schema’s gevonden, gedownload en met succes getest! Klik op de link hieronder voor meer info:

Gecombineerde training- en voedingsschema’s voor afvallen en vetverbranding

Meer info over koolhydraten?

Wilt u alles weten over (goede en slechte) koolhydraten en hoe hier in het dagelijks leven goed mee om te gaan? Dan adviseren we u onderstaande literatuur te lezen:

 

 

Aanvullende informatie vindt u ook in een ander artikel op deze site: koolhydraten, goed of slecht.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.

Vegetarische Omega-3 uit algen

Opti omega 3 Opti3 is een van de beste supplementen die je voor je gezondheid kunt nemen.
  • Uit algen, geen vis gaat dood
  • Zeer goed voor huid, haar en cognitie
  • Helpt bij vetverbranding
  • Geschikt voor vegetariërs
Opti Omega-3 voordelig kopen

Leave a Reply