Selecteer een pagina

Laatst gingen we pannenkoeken eten bij een vriend van me. We zaten aan tafel en het was heel gezellig. De pannenkoeken kwamen al snel en alle tafelgenoten storten zich vol overgave op de stapels pannenkoeken. Het waren van die simpele en goedkope pannenkoeken uit de supermarkt maar ze smaakten best. Er werd ook vanalles opgegooid, zoals kaas, spek, banaan, appel maar ook vrijwel altijd veel schenksaus. Hoe lekker ook, als je dit pannenkoeken-feest even nuchter en van een afstandje bekijkt dan kan je het helaas niet erg gezond noemen.

Voor degenen die wel erg graag pannenkoeken willen blijven eten, maar er geen dikke buik en schuldgevoelens aan over willen houden, bestaan er gelukkig ook hele gezonde pannenkoeken! Hier lees je wat gezonde pannenkoeken zijn en krijg je heel veel gezonde pannenkoeken recepten!

Waarom normale pannenkoeken niet zo gezond zijn

De reden waarom normale ‘supermarkt pannenkoeken’ niet zo gezond zijn komt voornamelijk omdat ze bijna volledig uit geraffineerde koolhydraten bestaan. Dit zijn koolhydraten die zeer snel worden opgenomen en die verder geen voedingswaarde van betekenis hebben. Als je deze pannenkoeken ‘au naturel’ eet dan zorgt dit al voor een flinke suikerspiegelstijging, laat staan als je ze nog bedekt met allerlei zoetigheden zoals schenkstroop, fruit of suiker.

Een flinke suikerspiegelstijging in korte tijd is zoals we inmiddels weten niet gezond. Het lichaam reageert hierop door een flinke insulinespiegel stijging, dit heeft 2 grote nadelen. Ten eerste, al het overtollige bloedsuiker wat niet direct verbrandt kan worden door normale- of spiercellen wordt opgeslagen in vetcellen. Ofwel, je wordt dikker. Ten tweede zorgt een plotse insulinestijging daarna voor een flinke bloedsuikerspiegel daling. Deze daling kan zover doorschieten dat je lichaam weer snel ‘trek’ krijgt en je dus weer aan de zoetigheden gaat en weer verder jojot en telkens dikker wordt…

Ofwel, normale pannenkoeken horen niet in een gezond dieet. Er zijn gezonde pannenkoeken alternatieven!

Wat zijn gezonde pannenkoeken?

Gezonde pannenkoeken zijn pannenkoeken die een hoog eiwitgehalte- en voedingswaarde hebben. Waarom een hoog eiwitgehalte? Omdat eiwitten niet dik maken. Eiwitten zijn bouwstoffen van spieren en lichaamsweefsels, het lichaam wilt die eiwitten dus graag gebruiken om ‘mee te bouwen’ en bouwen kost energie. Ofwel, van eiwitten eten wordt je dus niet dik, je valt er juist makkelijk door af! Daarnaast zorgen eiwitten voor een langdurig  ‘vol gevoel’, je eet dus vanzelf minder dankzij eiwitten! Het is niet voor niets dat eiwitdiëten tegenwoordig zo populair zijn, denk hierbij aan Dr. Frank, paleo en koolhydraatarme diëten.

Ofwel, gezonde pannenkoeken zijn in de eerste plaats eiwitrijke pannenkoeken

Daarnaast horen gezonde pannenkoeken ook een hoge voedingswaarde te hebben. Dit kan door de pannenkoeken met de juiste ingrediënten te bereiden en ook door te kiezen voor de juiste gezonde toppings.

Lees ook:

Wat zijn de beste eiwit pannenkoeken?

Eiwitrijke pannenkoeken recepten

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x