Selecteer een pagina

Veel mensen bakken iedere dag. Hoe gezond dat is hangt natuurlijk af van wat je in de pan gooit. Maar wat veel mensen niet weten is dat het ook belangrijk is waarmee je bakt. Dus de soort pan en de olie of boter die je gebruikt. Wij geven je goede tips om zo gezond mogelijk te bakken.

Is een pan met anti-aanbaklaag schadelijk?

Hier is ondertussen veel over geschreven en bekend. Een anti-aanbaklaag is vooral bekend onder de naam teflon. Teflon is een dun laagje van een specifieke kunststof, die aanbakken voorkomt.

Vroeger werd hiervoor perfluoroctaanzuur (PFOA) gebruikt, de toen meest gebruikte plaklaag voor teflon. De productie hiervan is echter vanaf 2015 verboden. Door dit zuur ontstaan namelijk gifstoffen bij de productie van teflon-pannen, en die zijn ongezond en milieubelastend. Daarnaast wordt PFOA in verband gebracht met chronisch nierfalen en hoog cholesterol.

Tegenwoordig wordt de anti-aanbaklaag meestal gemaakt van PTFE (polytetrafluorethyleen). Deze stof is niet schadelijk, zelfs niet als je er kleine hoeveelheden van binnenkrijgt. Echter, bij te hoge temperaturen valt PTFE uiteen, waarbij onder andere PFOA vrijkomt. Dit maakt de anti-aanbaklaag dus in potentie giftig.

Veilig gebruik

Volgens de wetenschap is een pan met anti-aanbaklaag veilig, mits je hem goed gebruikt. Hoe zit dat precies?

Het blijkt dat bij goed gebruik de anti-aanbaklaag lang behouden blijft en dat er geen of weinig schadelijke stoffen vrijkomen. Goed gebruik betekent in dit geval:

  • Niet bakken op te hoge temperatuur
  • Geen metalen keukengerei gebruiken in de pan zoals messen, vorken of spatels
  • De pan na gebruik mild reinigen met zachte spons of borstel

Het smeltpunt van teflon ligt rond de 327 graden Celsius, maar al bij 150 graden Celsius veranderd de structuur en vanaf 260 graden Celsius begint de kwaliteit van het materiaal af te nemen. De vraag is dan ook wat een normale temperatuur is als we bakken? Dat ligt vaak toch zo rond de 300 graden Celsius, dus dat is toch opletten geblazen.

Alternatieven voor pannen met anti-aanbaklaag

Wij zouden toch het zekere voor het onzekere nemen en bij het kopen van een nieuwe set pannen een koekenpan zonder anti aanbaklaag kiezen. Welke alternatieven heb je?

  • Gietijzeren pannen (bijv voor poffertjes of stoofvlees)
  • Keramische pannen

In veel keramische pannen is een gladde laag aangebracht die minder hitte gevoelig is dan teflon, zoals Thermolon of Greblon. Thermolon of Greblon is niet giftig. Deze kunnen temperaturen verdragen van 450 graden Celsius. Deze temperatuur haal je niet met normaal bakken. Ook is doorgaans veel minder boter of olie nodig bij gebruik van keramische pannen. Ze zijn bovendien goed schoon te maken en geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie.

Welke bakolie?

Tot slot nog een tip omtrent bakolie. Kies er eentje die geschikt is voor warme toepassingen. Dit klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen bakken (per ongeluk?) toch met olieen die bedoeld zijn voor koude gerechten . Een goede bakolie is bijvoorbeeld kokosolie, dit is een verzadigd vet die niet van structuur veranderd onder invloed van hoge temperatuur.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x