Selecteer een pagina

In Nederland alleen al hebben miljoenen mensen problemen om op een gezond gewicht te blijven. Als je tot deze groep behoort dan heb je vast al de nodige ervaringen met diëten volgen achter de rug. Na het bereiken van je streefgewicht pak je je normale eetpatroon weer op en komen de kilo’s er weer langzaam maar zeker weer bij. Tot dat je het weer zat bent en besluit weer een (nieuw) dieet te gaan volgen. De eindeloze cirkel van diëten volgen.

yo yo dieetEen dieet volgen is niet altijd even gemakkelijk. Je moet je aan allerlei voorgeschreven regeltjes houden, je moet anders boodschappen doen, anders je eten bereiden, apart koken, bedanken voor traktaties of etentjes overslaan. Noem het maar op.

Zou het niet veel mooier zijn als je kon afvallen zonder dieet? En altijd op gewicht kon blijven? Het goede nieuws is: dat kan! En nee, ik probeer je hier geen magische afslankpil te verkopen, die bestaan namelijk niet.

En het ‘slechte’ nieuws is dat je wel je leefstijl zal moeten aanpassen. Die kilo’s welke je met een dieet verliest komen na het dieet natuurlijk niet zomaar terug.

In dit artikel zullen uiteenzetten wat een gezonde leefstijl is. Een leefstijl waarmee je niet alleen beter op gewicht zult blijven maar bovendien ook een gezonder en vitaler leven zal hebben.

Stap 1: kies voor onbewerkt en vers voedsel

bewerkt vs natuurlijke voedselEén van de grote boosdoeners van overgewicht is het eten van bewerkt voedsel. En dan hebben we het over industrieel bewerkt voedsel. Denk daarbij aan koekjes, toetjes, kant-en-klaar maaltijden, diepvriesmaaltijden, snoepgoed, frisdrank en sauzen.

Niet dat je deze helemaal niet meer mag eten. Je kan bepaalde dingen nog wel blijven eten als je weet je waar je in het vervolg op moet letten.

In ons hedendaagse Westerse eetpatroon eten we vaak te veel koolhydraten. En tot overmaat van ramp zijn dit vaak ook nog geraffineerde koolhydraten.

Koolhydraten zijn de favoriete energiebron van ons lichaam. Ze worden omgezet in glucose en opgeslagen in onze spieren en lever. Deze energie is direct beschikbaar en het kost het lichaam weinig energie om energie uit koolhydraten te halen.

koolhydraten in geraffineerde vormOmdat we teveel koolhydraten eten kunnen deze ons de gehele dag in onze energiebehoefte voorzien. Hierdoor zal het lichaam geen vetten als energiebron hoeven aan te spreken. Het gevolg hiervan is dat het vet uit ons voedsel wordt opgeslagen in de vetreserves en we aankomen.

Door minder koolhydraten te eten zal het lichaam ook vetten moeten gaan gebruiken als energiebron. Vet uit ons voedsel wordt dan verbrand in plaats van dat het opgeslagen wordt als lichaamsvet. Minder koolhydraten eten is daarom een goede eerste stap als je wilt afvallen of op gewicht blijven.

Hierboven werden de geraffineerde koolhydraten al even aangehaald. Geraffineerde koolhydraten ontstaan bij het bewerken van voedsel. Granen en rijst worden van hun vliezen ontdaan om ze beter te kunnen bewerken in de industrie. Het gevolg hiervan is dat er voedingswaarde en voedingsvezels verloren gaan.

Het lichaam kan geraffineerde koolhydraten veel sneller omzetten in glucose. En juist dit maakt geraffineerde koolhydraten zo ongezond. Omdat deze snel omgezet worden in glucose zal de bloedsuikerspiegel sneller stijgen en een piek laten zien. Deze piek in de bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat het lichaam veel insuline moet aanmaken. Insuline zorgt er voor dat de cellen de glucose uit het bloed kunnen opnemen. Het probleem van insuline is dat onder invloed van dit hormoon het lichaam vet gaat opslaan en vasthouden.

Willen we dat het lichaam in ‘een staat’ komt waarin het vet kan gaan verbranden dan zullen we de insulinewaarden en de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk moeten houden. Dit doen we door geraffineerde koolhydraten en suikers te vermijden.

de juiste beslissingGeraffineerde koolhydraten worden ook wel snelle koolhydraten genoemd omdat deze snel worden omgezet in glucose. Bronnen van snelle koolhydraten welke je beter kunt vermijden zijn: wit en bruin brood, rijst, pasta, pizza en gebakken of gefrituurde aardappelen en alles waar suiker in verwerkt is.

Deze bronnen van snelle koolhydraten kan je vervangen voor bronnen van langzame koolhydraten: volkoren brood, zilvervlies rijst, volkoren pasta, zoete aardappel, havermout en quinoa.

Een ander probleem van bewerkt voedsel is dat hierin vaak geharde vetten zijn gebruikt. Deze zijn slecht voor de gezondheid. Daarnaast worden in bewerkt voedsel vaak (grote) hoeveelheden zout gebruikt.

Stap 2: eet tot je genoeg hebt

vezelsAls je vers en onbewerkt voedsel eet dan zal je ook eerder verzadigd zijn. Eet ruime hoeveelheden groenten (minimaal 250 gram per dag, maar liever 350 gram per dag). Groenten bevatten nauwelijks calorieën terwijl ze rijk ze aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze voedingsvezels zorgen er voor dat je een voldaan gevoel na de maaltijd zult hebben. Ze ondersteunen ook een gezonde darmflora en een gezonde stoelgang.

Ook de keuze voor volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervlies rijst zullen er voor zorgen dat je eerder een verzadigd gevoel hebt. Hiermee voorkom je dat je teveel zult eten.

Stap 3: beweeg meer

voldoende bewegingDoor meer te gaan bewegen verbrand je niet alleen calorieën, je houdt je lichaam er ook gezond mee. Als je het niet zitten om te gaan sporten dan kan je er ook voor kiezen om iedere dag een half uurtje (of meer) te gaan wandelen of de fiets naar je werk te pakken.

Daarnaast zou je eventueel wat krachtoefeningen doen. Dit kan je gewoon thuis doen in de vorm van bijvoorbeeld buikspieroefeningen, kniebuigingen en opdrukken. Hiermee krijg je sterkere en grotere spieren. Als je spiermassa toeneemt dan zal je rust metabolisme in een hogere versnelling komen waardoor het een stuk makkelijker zal worden om op gewicht te blijven.

Stap 4: zorg voor voldoende rust en ontspanning

rust en ontspanningEen goede hormoonhuishouding is van belang als we het lichaam vet willen laten verbranden. Voor een goede hormoonhuishouding is het van belang dat je voldoende rust. De aanbeveling is om minimaal 7 uur nachtrust te hebben, maar 8 uur is beter.

Als we vaak last van stress hebben dan zal het lichaam het stress hormoon cortisol aanmaken. Onder invloed van cortisol zal het lichaam vet gaan vasthouden. Daarnaast krijg je het signaal dat je genoeg gegeten hebt te laat door als je teveel cortisol hebt. Hierdoor ga je overeten. Zorg daarom ook voor momenten van ontspanning in je weekschema en probeer stress bronnen zoveel mogelijk uit je leven te halen.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x