Selecteer een pagina

Een team van onderzoekers van de Kent State University heeft een verband ontdekt tussen gewichtsverlies en verbetering van de werking van geheugen en concentratie. De studie toont aan dat bariatrische chirurgie patiënten 12 weken na hun operatie beschikken over een aanmerkelijk beter geheugen.

John Gunstad, leider van het onderzoeksteam, kwam op het idee voor dit onderzoek nadat hij jarenlang mensen begeleid had die met behulp van gedragsverandering, of door middel van een operatieve ingreep iets aan hun overgewicht wilden doen. Het viel Gunstad, opgeleid als neuropsycholoog, op dat zijn patiënten vaak vergelijkbare fouten maakten.


Het onderzoek werd gedaan onder een groep van 150 obesitas patiënten. Bij een eerste meting met cognitieve testen bleek dat vrijwel alle patiënten op het gebied van geheugen beneden gemiddeld presteerden. Twaalf weken nadat zij een operatieve ingreep hadden ondergaan (t.b.v. gewichtverlies) waren de prestaties opmerkelijk verbeterd. Waar de meeste patiënten bij de eerste tests nog fors slechter scoorden dan gemiddeld, scoorden zij bij tests die 12 weken na hun ingreep plaats vonden gemiddeld. Het verschil ten opzichte van de “gemiddelde mens” op het gebied van geheugen en concentratie bleek verdwenen.

Gunstad was niet verrast door het verschil in prestaties tussen mensen met overgewicht en mensen met een normaal gewicht. Overgewicht resulteert vaak in aandoeningen als diabetes type 2, een hoge bloeddruk en slaapapneu. Deze aandoeningen kunnen schade toebrengen aan de hersenen. Hij was echter wel positief verrast dat de schade niet onomkeerbaar bleek te zijn.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x