Selecteer een pagina

Het is beter de gevolgen van een langdurig te hoge bloeddruk niet te onderschatten. Het lichaam is niet toegerust tegen een constante hoge druk op aderen en organen.

Wat gebeurd er bij een hoge bloeddruk?

Een continue verhoogde bloeddruk beschadigt op den duur de wanden van bloedvaten, in medische termen: atherosclerose (aderverkalking). Door de verkalking ontstaan er vernauwingen, waardoor het bloed steeds moeilijker kan doorstromen, waardoor de bloeddruk op zijn beurt ook steeds weer hoger wordt. Dit is een vicieuze cirkel.

Hartaanval

Een continue verhoogde bloeddruk en aderverkalkingen leidt niet zelden tot een hartaanval. Dit is tegenwoordig een van de meest voorkomende aandoeningen in de Westerse wereld. Een hartaanval is niets anders dan de plotselinge afsluiting van een van de coronaire kransslagaders, die het hart an bloed moeten voorzien. Voordat zo’n kransslagader plots wordt afgesloten, is er al een jarenlang proces van derverkalking aan vooraf gegaan.

Naast een hartaanval (ook wel hartinfarct genoemd), bestaat er ook de angina pectoris. Dit is een tijdelijk afname in de bloedtoevoer naar het hart door een vernauwing. Angina pectoris wordt gekenmerkt door pijn op de borst.

Herseninfarct

Een hoge bloeddruk houdt ook direct verband met het optreden van een herseninfarct of beroerte. De bloedvaten in de hersenen zijn veelal fijnmazig. Aderverkalking in de hersenen treedt dus sneller op. Zodra een bloedvat verstopt raakt, sterft het deel van de hersenen die door dat bloedvat voorzien wordt van zuurstof en voedingsstoffen.

Andere veelvoorkomende problemen als gevolg van een hoge bloeddruk zijn nierfalen en afname van het gezichtsvermogen, deze twee organen bevatten namelijk erg kleine bloedvaatjes die makkelijker verstopt kunnen raken.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x