Selecteer een pagina

Twee medische onderzoekers hebben een artikel geschreven in het prestigieuze The Lancet waarbij ze aangeven dat het drinken van fruitsap net zo slecht voor je is als het drinken van frisdrank. De boosdoener is het hoge gehalte aan natuurlijke suikers.

Hoezo is fruitsap gezond? Ja er zitten vitaminen en mineralen in en natuurlijke suikers. Maar vooral dat laatste is helemaal niet zo gezond. Juist omdat een fruitsapje gezond klinkt nemen mensen er vaak teveel van. Zodanig krijgen ze teveel suikers binnen, of die nou ‘natuurlijk’ zijn of niet, het blijven suikers.

De onderzoekers zijn Naveed Sattar, professor in Metabolic Medicine en Dr. Jason Gill, beide werkzaam voor het Institute of Cardiovascular and Medical Sciences aan de University of Glasgow in Schotland. Zei stellen voor om een maximum in te stellen van slechts 150ml fruitsap per dag. Zij zien ook graag dat dit op de labels komt te staan van fruitsap pakken.

Dat deze medische onderzoekers nu het fenomeen ‘fruitsap’ aan de kaak stellen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ook in 2012 vonden onderzoekers een directe link tussen het drinken van ‘suikerdranken’ en hart- en vaatproblemen. Ook 2 jaar daarvoor was er al een link gelegd door de American Heart Association dat hoge suikerconsumptie het afgelopen decennium tot veel diabetes en hartproblemen heeft geleid.

Wat is het effect van 0,5 liter grapefruitsap per dag?

Een groep deelnemers aan een onderzoek dronk 3 maanden lang 0,5l grapefruitsap/ dag. Het effect na 3 maanden was dat het lichaam meer insuline resistent werd en de buikomvang was toegenomen. Iets wat de deelnemers op voorhand niet hadden verwacht bij het ‘gezond ogende’ grapefruitsap.

Fruitsap versus cola?

250ml appelsap bevat ongeveer 110 kcal en 26 gram suiker

250ml cola bevat ongeveer 105 kcal en 26,5 gram suiker.

Fruitsap versus stuks fruit?

Fruitsap bevat ook veel meer suikers dan een stuk fruit. In het sap zit het suiker veel geconcentreerder. Daarnaast bevat een stuk fruit ook veel andere gezonde stoffen, zoals de vezels, welke je niet in fruitsap vindt.

Publiek is slecht geinformeerd

Helaas denken nog steeds veel mensen dat fruitsap gezond is en drinken dit teveel. Natuurlijk is het geen probleem fruitsap te drinken als je dit combineert met een goed sportprogramma, of als je niet teveel drinkt. Maar pas op voor de structurele consumptie. Als je overdag vaak ups en downs hebt, moet je eens serieus kijken naar je fruitsap (of frisdrank) consumptie en dit naar beneden schroeven.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x