Selecteer een pagina

In het vorige artikel waarom moeten we sterven? werden diverse theorieen besproken waarom ons leven op een gegeven moment ophoudt. Waarom gaan we allemaal dood, terwijl we wel de juiste genen bezitten om veel langer en misschien zelfs oneindig lang te kunnen leven? Hier is nog geen eenduidend antwoord op, toch zijn er wetenschappers, zoals Aubrey de Grey, die geloven dat de eerste onsterfelijken nu al op onze planeet rondlopen.

De aanleiding tot deze aanname zijn levensduur experimenten die opmerkelijke resultaten hebben laten zien. In diverse experimenten is het gelukt organismen een twee keer langere levensduur te geven dan normaal.  Zou je dit extrapoleren naar een mens, dan worden we gemiddeld 160 jaar oud.

Hieronder een aantal uitgevoerde levensduur experimenten.

Genmutatie laat wormpje 60% langer leven

In de afgelopen decennia zijn er vele experimenten uitgevoerd naar het beinvloeden van genen om de levensverwachting te verhogen. In 1988 is dit gelukt met het wormpje Caenorhabditis elegans. Dit experiment, uitgevoerd door de Amerikanen Thomas Johnson en David Friedman, toonde aan dat een enkele genmutatie dit wormpje 60% langer liet leven. Vijf jaar later ontdekte Cynthia Kenyon een tweede mutatie die het wormpje zelfs 2x zo lang kon laten leven.

Uithongering verlengt levensduur

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat wanneer je een organisme uithongert, het langer leeft. Dit geldt voor vrijwel alle proefdieren, inclusief de mens. Een van de verklaringen hiervoor is dat als iemand minder eet, het enzym peroxiredoxin actief blijft. Peroxiredoxin is een enzym die ons DNA beschermt tegen schade (lees het volledige artikel en zie bronvermelding). Het probleem voor de mens is natuurlijk dat niemand honger wil lijden om maar wat langer te leven…

De oplossing dient zich meteen aan, heeft u weleens gehoord van resveratrol? Dit is een natuurlijke plantenstof die uithongering simuleert. Resveratrol is een polyfenol die de activiteit van het SIRT 1 eiwit kan versterken. Onderzoek bij muizen liet zien dat SIRT 1 betrokken is bij het tegengaan van veroudering, en een rol speelt bij het voorkomen van diabetes type 2 (Bron: Milne JC et al. Small molecule activators of SIRT1 as therapeutics for the treatment of type 2 diabetes. Nature. 2007;450:712-6). Overigens, ook voor sporters lijkt resveratrol een interessant supplement te zijn.

Resveratrol wordt tegenwoordig al door veel mensen gebruikt vanwege zijn anti-veroudering eigenschappen. Hier vindt u een goede selectie resveratrol supplementen: resveratrol vergelijken

Verwijdering geslachtsdelen verlengt levensduur

Uit onderzoek op zowel proefdieren als de mens blijkt dat castratie de levensduur significant verlengt. Dit is in ieder geval aangetoond bij muizen, katten en zalm. Bij mensen is een onderzoek uitgevoerd naar eunuchen. Zij bleken gemiddeld 13,5 jaar langer te leven dan een controlegroep (bestaande uit niet-gecastreerde mannen). Ook leefden eunuchen significant langer dan een controlegroep bestaande uit normale vrouwen.

Ook hier rijst weer een probleem, wie wil zijn geslachtsdelen inleveren voor gemiddeld 13,5 jaar extra leven?

Bron:

Longevity in Unc males and eunuchs

Gems DH, Fletcher B, Riddle DL in European Conference on Nematode Neurobiology (1998) 

Voeding en beweging

Van vele soorten voedingsmiddelen is bekend, of zijn er aanwijzingen dat in voldoende consumptie, deze je levensduur kunnen verlengen. Het gaat hierbij om voeding met hoge anti-oxidanten concentraties. Ook blijken sommige plantenstofjes (zoals het eerder genoemde resveratrol) direct of indirect ‘levensduur’ genen te kunnen beinvloeden.

Ook beweging in het algemeen en de juiste  beweging in het bijzonder, helpen bij een goede gezondheid en kunnen uw levensduur verlengen. Het fijne van voeding en beweging is dat mensen dit zelf kunnen beinvloeden.

In een volgend artikel zal precies uitgelegd worden welke voedingsmiddelen zeker niet mogen ontbreken in een ‘levensverlengend’ dieet en welke beweging/ sport vormen uw levensduur verlengen.

Hoe word ik 100?

Benieuwd wat je zelf allemaal kunt doen op gebied van voeding, beweging, psychologie en leefstijl om het maximale uit je genen te halen? Lees dan Hoe word ik 100? Boordevol praktische info en alles supergoed wetenschappelijk onderbouwd.

Health Alert

Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht wanneer deze vervolgartikelen verschijnen, schrijf u dan in voor de Health Alert.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x