In het verleden zijn er al studies uitgekomen die stelden dat als je veroudering wilt vertragen, je beter minder kan eten. Ook waren er studies die hadden bewezen dat mensen die weinig suiker en proteinen consumeren langer leven. Ook een nieuw onderzoek, uitgevoerd in Zweden aan de universiteit van Göteborg komt tot dezelfde conclusie, alleen hebben zij ontdekt waarom dat zo is.
Minder kans op ziektes
Niet alleen vonden de wetenschappers dat het verouderingsproces vertraagd werd door minder (maar wel gezond) te eten, ook zagen ze dat de kans op ‘ouderdoms’ ziektes zoald dementie, kanker en diabetes type 2 aanzienlijk afneemt.
Werkingsmechanisme
Het blijkt dat als iemand minder eet, het enzym peroxiredoxin actief blijft. Peroxiredoxin is een enzym die ons DNA beschermt tegen schade.
Bron
Dr Mikael Molin, Department of Cell and Molecular Biology, University of Gothenburg
The article Life Span Extension and H2O2 Resistance Elicited by Caloric Restriction Require the Peroxiredoxin Tsa1 in Saccharomyces cerevisiae has been published in the journal Molecular Cell.
Link to the article: http://www.cell.com/molecular-cell/abstract/S1097-2765%2811%2900626-5?switch=standard
Expert comments in the same issue Translating a Low-Sugar Diet into a Longer Life by Maintaining Thioredoxin Peroxidase Activity of a Peroxiredoxin
Link to the article: http://www.cell.com/molecular-cell/fulltext/S1097-2765(11)00634-4
Health Alert
Wilt u meteen op de hoogte worden gebracht bij publicatie van nieuwe gezondheids artikelen? Schrijf u dan in voor de Health Alert.