Selecteer een pagina

Gek eigenlijk dat er bijna wekelijks nieuwe dieetprogramma’s gelanceerd worden, terwijl er nauwelijks aandacht is voor slaapproblemen. Half Nederland heeft ermee te maken, maar toch krijgt dit hardnekkige probleem – dat een minstens zo grote invloed heeft op je leven – veel te weinig aandacht. Goed slapen zorgt er niet alleen voor dat je vrolijker, frisser en alerter bent tijdens de dag, maar het heeft ook allerlei voordelen waar je in eerste instantie misschien niet aan gedacht had. In dit artikel zetten we drie verrassende voordelen van een goede nachtrust op een rij.

1. Een aantrekkelijker uiterlijk

Voldoende slaap zorgt ervoor dat je er aantrekkelijker uitziet. Het voorkomt de vale huid, de gezwollen ogen en de donkere kringen die vaak met een gebrek aan slaap gepaard gaan. Daarnaast zorgt een goede nachtrust ervoor dat je minder cortisol aanmaakt. Dit zogenoemde stresshormoon is verantwoordelijk voor de afbraak van huidcollageen, waardoor de huid minder elastisch en glad wordt. Het effect van te weinig slaap op het uiterlijk is onder andere aangetoond in een Zweeds onderzoek. Hieruit kwam naar voren dat proefpersonen die slechts twee nachten te weinig sliepen al als minder aantrekkelijk en ongezonder beoordeeld worden.

2. Meer controle over het gewicht

Laten we er maar niet omheen draaien. Slecht slapen maakt dik. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen 30 procent meer kans hebben op obesitas dan mensen die 7 tot 9 uur slapen. Dit komt onder andere omdat een tekort aan slaap voor een trager verlopende stofwisseling zorgt en extra productie van hormonen die aanzetten tot eten. Aan de andere kant zorgt overgewicht ervoor dat je slechter slaapt en vatbaarder wordt voor slaapstoornissen zoals een slaapapneu.

3. Meer zin in seks

Ja, je leest het goed. Te weinig slaap verlaagt het libido van zowel mannen als vrouwen. Daarnaast werken de slaperigheid en de spanning die met slaapproblemen gepaard gaan natuurlijk ook averechts. Het verbeteren van je nachtrust kan dus een regelrechte impuls voor je seksleven betekenen. Voor mannen betekent het bovendien ook nog eens dat er meer van het geslachtshormoon testosteron wordt aangemaakt.

Slaap verbeteren

Bedrijven hebben feilloos door dat steeds meer mensen slecht slapen. Er komen veel producten op de markt die zich als een wondermiddel presenteren. Bijna altijd is het grote onzin en kost het je alleen maar geld. Denk bijvoorbeeld aan rustgevende aroma’s die je op je kussen moet sprayen en je slaapproblemen oplossen als sneeuw voor de zon en cd’s met rustgevende geluiden die je binnen no-time onder zeil helpen. Wat veel beter (en goedkoper) is, is teruggaan naar de basis. Kortom, je lichaam weer ‘instellen’ zoals het van nature werkt en het vertrouwen terug te winnen in je natuurlijke vermogen om te kunnen slapen. Dit is het uitgangspunt van de beproefde methode in het digitale boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen‘.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x