Selecteer een pagina

We komen steeds meer te weten over veroudering en hoewel de heilige graal nog niet is gevonden, zijn er wel steeds meer onderzoeken hoe veroudering af te remmen. Onderzoekers in Canada hebben geexperimenteert met een bepaalde combinatie van supplementen en vonden dat proefdieren hierdoor langer leefden.

Anti veroudering

Het onderwerp anti-veroudering komt steeds vaker ter sprake. Niet verwonderlijk, want voortschrijdend inzicht op dit vlak brengt ook nieuwe therapieen en strategien binnen handbereik. Veroudering is een genetische en biologische aangelegenheid, maar dit blijkt te beinvloeden door wat we eten.
Canadese onderzoekers van de McMaster University wilden weten wat er met de levensduur en kwaliteit van leven van proefdieren zou gebeuren, als je een combinatie supplement voert waarin vrijwel alle ‘anti-aging’ stoffen gestopt worden die hedendaags bekend zijn. Trial and error experiment dus, maar zeker wel boeiend. De samenstelling van het combi supplement staat hieronder:

Dierstudie: combinatie van supplementen verlengt levensduur

Van deze ingredienten maakten de onderzoekers een hapbaar dipsausje voor de proefmuizen. Stukjes cake werden erin gedipt en gevoerd aan de muizen, hun hele leven lang. De dosis die aan muizen werd gegeven is geextrapoleerd naar die van mensen. Aangezien muizen een stofwisseling hebben die 10x hoger ligt dan die van mensen, kregen ze dus ook relatief 10x zoveel.

Er werden 2 soorten muizen gebruikt, een normale proefmuis [Mn} en een genetisch gemodificeerde proefmuis [Mg] die minder lang leeft dan normaal. De Mg muis maakt meer groeihormoon aan dan de Mn muis en dit leidt (om nog onduidelijke reden) tot snellere veroudering.

Resultaten

De wetenschappers hadden eerder ook al geexperimenteerd met hun supplement en daaruit kwam al naar voren dat hiermee de levensduur van muizen met 11% toenam. Maar wil dit ook zeggen dat de extra levensduur ook van goede kwaliteit is? Dit hebben ze gemeten door te kijken naar het activiteitenpatroon van de muizen. Dit is namelijk een indicator voor een goede gezondheid. Hoe bewegelijker een muis, des te gezonder is zijn lichaam.

Uit het onderzoek bleek dat zowel de normale, als de genetisch gemodificeerde muizen dankzij het supplement langer actief en jeugdig bleven. Zie het figuur hieronder.

Dierstudie: combinatie van supplementen verlengt levensduur

Unt = zonder supplement; Supp = met supplement.

Hoe werkt het anti veroudering supplement?

Om de werking van het supplement te begrijpen moet je op cellulair niveau kijken. Met name de mitochondria spelen hier een belangrijke rol in. Mitochondria zijn als het ware de energiecentrales van de cel. Een cel bevat vele mitochondria. In mitochondria gebeuren vele processen waarbij moleculen omgezet worden waarbij energie vrijkomt die de cel weer kan gebruiken. Dit is niet 1 stapje, maar een keten van stapjes. Juist bij 1 van deze stapjes gaat het bij veroudering vaker fout. In de stap mitochondrial complex III onstaan zogenaamde superoxides, dit zijn sterke vrije radicalen die de cel schade toe kunnen brengen, vooral in de mitochondria zelf.

De onderzoekers vonden dat het supplement een positieve invloed had op vooral dit mitochondrial complex III stapje. De activiteit werd niet minder tijdens veroudering. Doordat het supplement veel antioxidanten bevat neutraliseert het de superoxides waardoor er minder schade ontstaat aan het mitochondrium.

Zie de resultaten hieronder.

Dierstudie: combinatie van supplementen verlengt levensduur

Volgens de onderzoekers helpt hun supplement bij het gezond oud worden en bestaat er een kans dat je op hogere leeftijd langer actief kunt blijven.

Uiteraard is dit een onderzoek op muizen en mag je dit niet zomaar extrapoleren naar mensen. Maar toch, het geeft een aanwijzing dat bepaalde supplementen zeker de moeite waard kunnen zijn. Bron

Hoe word ik 100?

Benieuwd wat je zelf allemaal kunt doen op gebied van voeding, beweging, psychologie en leefstijl om het maximale uit je genen te halen? Lees dan Hoe word ik 100? Boordevol praktische info en alles supergoed wetenschappelijk onderbouwd.

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x