Selecteer een pagina

Er wordt veel gezegd en geschreven over voeding en onze gezondheid. Wat is nou wel gezond en wat niet. Wat kan je beter vermijden en waarin moet je je eten bakken? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wij verzamelde een aantal tips waarmee je gezond eten makkelijker dan ooit kan maken.

Tip 1: vermijd geraffineerde suikers en koolhydraten

geraffineerde suikersDat je van suiker dik kunt worden wist je natuurlijk al. En dat je er diabetes type 2 van kunt krijgen waarschijnlijk ook wel. Maar suiker blijkt ook de boosdoener te zijn van veel gezondheidsproblemen. Zo blijken geraffineerde suikers en koolhydraten een verhoogd cholesterol te veroorzaken. Dit terwijl decennia lang aangenomen werd dat verzadigde vetten het cholesterol verhogen.

Om deze reden kwamen er vanaf de jaren 60 vetarme / light producten op de markt. Met het weghalen van het vet verloor het eten ook smaak. Om dit te compenseren werd suiker aan het eten toegevoegd. Momenteel zijn er meer mensen met hart- en vaatziekten dan ooit en ook het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt tot grote hoogte. Wees daarom bedacht op suikers in het eten welke je koopt en let daarbij ook op suikerschuilnamen zoals glucose-fructosestroop, dextrose en appelconcentraat.

Het slechtste wat je kunt doen is het drinken van suiker, denk hierbij aan frisdranken, maar ook ‘gezonde’ fruitsapjes. Deze suikers rekent het lichaam niet mee als calorie inname en je compenseert deze calorieën dus niet door minder te eten. Geraffineerde koolhydraten worden door het lichaam erg snel omgezet in suiker en zijn daarom bijna net zo slecht als suiker. Daarom zal je ook geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk moeten vermijden.

Tip 2: vermijd bewerkt eten

Wil je gezond eten dan kies je het beste voor onbewerkt eten. Op een paar uitzonderingen daar gelaten bevat bewerkt eten meestal: suiker, geraffineerde koolhydraten, transvetten, smaakversterkers of andere E-nummers.

Transvetten vindt je vaak in hartige dingen zoals snacks maar ook in kant-en-klaarmaaltijden en veel merken pindakaas en margarine.

Alle wetenschappers zijn het met elkaar eens dat transvetten slecht voor je zijn. Ze worden door het lichaam opgeslagen als buikvet en verhogen het risico op chronische ziekten welke vallen onder het metabool syndroom. Zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Het beste bereid je je eten aan de hand van voedingsmiddelen welke bestaan uit 1 ingrediënt. Dus bijvoorbeeld een wortel welke uit 100% wortel bestaat ect. Op deze manier weet je zeker dat je eten onbewerkt is en weet je precies wat je binnen krijgt.

Tip 3: eet voldoende voedingsvezels

Er wordt erg gefocust op koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraatarm eten is een leefstijl welke veel mensen zijn gaan volgen. Met koolhydraatarm eten verlaag je het risico op chronische aandoeningen welke vallen onder het metabool syndroom en bovendien blijf je er gemakkelijk mee op gewicht.

Door het koolhydraatarme eten krijg je als logisch gevolg ook minder voedingsvezels binnen. Voedingsvezels zijn koolhydraten welke je lichaam niet kan omzetten in energie.

Ook als je veel bewerkt voedsel eet krijg je overigens weinig vezels binnen. En juist voedingsvezels zijn zo belangrijk voor onze gezondheid. Voedingsvezels houden het spijsverteringskanaal en darmen gezond. Voor een gezonde darmflora heb je veel voedingsvezels nodig.

Voedingsvezels zijn ook belangrijk om op gewicht te blijven. Ze zorgen voor een vol gevoel zodat je niet gaat over eten en ze zorgen ervoor dat (natuurlijke) suikers uit de voeding langzaam aan het bloed worden afgegeven. Hierdoor krijg je minder hoge pieken in de bloedsuikerspiegel.

Tip 4: eet voldoende eiwitten

Veel experts zijn van mening dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten te laag is. Eiwitten zijn belangrijk als je af wilt vallen en ze zijn betrokken bij allerlei processen in het lichaam.

Door veel eiwitrijk voedsel te eten verhoog je aanzienlijk je metabolisme. Het kost je lichaam meer energie om eiwitten te verteren dan om koolhydraten te verteren. Eiwitten geven je ook een langdurig vol gevoel. Hierdoor zal je minder snel trek hebben waardoor je tussendoor minder gaat lopen snoepen en snacken.

Eiwitten zitten uiteraard in voedingsmiddelen als vlees, vis, ei en zuivel. Maar veel mensen blijken moeite te hebben voldoende binnen te krijgen, vooral als je vegetarisch of veganistisch bent. Eiwitshakes of eiwitrijke lifestyle producten kunnen in dit geval de oplossing bieden.

Tip 5: eet vette vis

vette visVeel ziekten zoals hart- en vaatziekten worden (mede) veroorzaakt door infecties in je lichaam. Je lichaam heeft constant kleine infecties welke het met succes bestrijd. Hiervoor is een bepaalde balans nodig tussen omega 6 en omega 3 vetzuren. De optimale balans is 1:1, maar is ook situatie afhankelijk, lees dit artikel voor meer verdieping.

Deze balans is met ons moderne dieet echter ver te zoeken. Bij veel mensen is de verhouding tussen omega 6 en omega 3 20:1. Teveel omega 6 vetzuren dus. Indien de omega 6 te hoog is ten opzichte van omega 3 dan werkt dat juist ontstekingsbevorderend. Omega 6 vetzuren zitten in veel producten waarbij plantaardige oliën zoals zonnebloemolie wordt gebruikt. Dit kunnen we compenseren door te letten op wat we kopen en door meer omega 3 vetzuren te eten. Vette vissoorten zoals zalm, sardientjes, makreel en haring zijn bij uitstek een goede bron van omega 3 vetzuren. Deze zou je 2 maal per week moeten eten voor een goede gezondheid. Lukt dit niet, suppleer dan met een goede en gezonde omega 3 supplement zoals Opti3 gewonnen uit algen (goed voor jouw gezondheid en milieu).

Andere bronnen van omega 3 vetzuren zijn olijfolie, avocado’s en noten.

Tip 6: drink lekker koffie

koffieLange tijd werd gedacht dat koffie slecht voor ons is. Dit is ten onrechte geweest. Koffie is namelijk rijk aan antioxidanten. Koffiedrinkers blijken zelfs langer te leven en hebben minder kans op diabetes type 2, Alzheimer en Parkinson. Het is ook weer niet de bedoeling dat je hele potten koffie gaat drinken. Alles met mate. Maar een paar kopen koffie per dag kan je zonder schuldgevoel drinken. En dan natuurlijk wel zonder suiker.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x