Selecteer een pagina

Op een site als Gezondbezig kunnen we niet anders dan ook liefde, seks en vriendschap te bespreken. Want als je echt gezond bezig wilt zijn, dan moet je simpelweg voldoende liefde, seks en vriendschappen hebben in je leven. Het blijkt vele positieve gezondheidsvoordelen op te leveren.

Dat zeg niet alleen ik, maar uit tal van wetenschappelijke studies blijkt dat een liefdesrelatie, fysieke aanraking en seks gezondheidsvoordelen kunnen opleveren, zoals een lagere bloeddruk. Daarnaast versterkt emotionele binding en sociale ondersteuning ons gevoel van welzijn. In dit artikel geven we de belangrijkste voordelen van seks, liefde en vriendschap.

Seks is goed voor je hart

Seks is een fysieke activiteit (als het goed is). En met elke fysieke activiteit train je je hart. Dat is goed voor je!

Seksuele opwinding verhoogt de hartslag en het aantal slagen per minuut bereikt zijn hoogtepunt tijdens een orgasme. Maar zoals bij de meeste fysieke activiteit, hangt het ervan af hoe krachtig je het doet. Sommige onderzoeken tonen aan dat de gemiddelde piekhartslag bij een orgasme hetzelfde is als bij lichte inspanning, zoals naar boven lopen.

Laat u niet tegenhouden door een hartaandoening

Een hartaandoening hebben hoeft u niet tegen te houden in de slaapkamer. Deskundigen adviseren dat je meestal seks kunt hebben zolang je de dagelijkse activiteiten kunt doen die dezelfde impact hebben op je hart, zonder pijn op de borst te veroorzaken, zoals 2 trappen oplopen.

Hoewel seks kan helpen om je hart in conditie te houden, is het slim je hart ook te trainen met matige aerobe activiteit, zoals fietsen of snelwandelen.

Een knuffel kan goed zijn voor de bloeddruk

Iemand omhelzen die belangrijk voor u is kan helpen om uw bloeddruk te verlagen. In een klein experiment hadden paren die elkaars handen 10 minuten vasthielden, gevolgd door een knuffel van 20 seconden, gezondere reacties op daaropvolgende stress, zoals spreken in het openbaar. De huggers hadden een lagere hartslag en een lagere bloeddruk vergeleken met paren die rustig rustten zonder elkaar aan te raken.

Seks kan een stressbreker zijn

Seks kan mensen helpen om met stress om te gaan, volgens een kleine studie van 46 mannen en vrouwen.

Deelnemers hielden een dagboek bij van seksuele activiteit, waarin penetrerende seks, niet-penetrerende seks en masturbatie werden vastgelegd. Bij stresstests, waaronder spreken in het openbaar en hardop hoofdrekenen, hadden de mensen die geen seks hadden de hoogste stressniveaus (zoals blijkt uit een verhoging van de bloeddruk). Mensen die alleen penetrerende seks hadden, hadden de kleinste stijging van de bloeddruk.

Mensen merken vaak dat intimiteit of orgasme hen helpt zich ontspannen te voelen, net als lichaamsbeweging of meditatie. Ook blijkt dat mensen die experimenteel zijn in bed meer voordelen van seks ervaren dan mensen die altijd saaie, voorspelbare seks hebben. Seks is snel spannender te maken bij gebruik van hulpmiddelen zoals een vibrators, dildo en/ of buttplug.

Wekelijkse seks kan helpen om ziekten te voorkomen

Er kan een verband zijn tussen hoe vaak je seks hebt en de kracht en conditie van je immuunsysteem. Uit een Amerikaanse studie bleek dat studenten die één of twee keer per week seks hadden, hogere niveaus van een belangrijke ziektebestrijdende stof hadden, immunoglobuline A (IgA) genaamd, dan degenen die geen seks hadden.

Meer onderzoek is nodig voordat kan worden bewezen dat wekelijkse seks je immuunsysteem helpt.

Mensen die seks hebben, voelen zich gezonder

Hoewel mensen die zich gezonder voelen misschien meer seks hebben, kan er ook een verband zijn tussen seksuele activiteit en welzijn. Een onderzoek onder 3.000 Amerikanen van 57 tot 85 jaar toonde aan dat degenen die seks hadden hun algemene gezondheid hoger beoordeelden dan degenen die dat niet hadden.

Liefde en steun kunnen je ook helpen om je gezonder te voelen. Mensen die een hechte relatie hadden of getrouwd waren, zeiden eerder dat ze zich in ‘zeer goede’ of ‘uitstekende’ gezondheid voelden dan alleen ‘goed’ of ‘gaat wel’.

Maar een leven zonder seks is geen belemmering voor een uitstekende gezondheid. Een langetermijnstudie naar de gezondheid en veroudering van een groep van bijna 700 oudere nonnen wees uit dat velen actief zijn en ver in de 90 en 100.

Liefde vermindert het risico op angina pectoris en zweren

Een gelukkig huwelijk kan helpen om angina pectoris en maagzweren te voorkomen – tenminste als je een man bent.

Een onderzoek onder 10.000 mannen wees uit dat degenen die zich ‘geliefd en ondersteund’ voelden door hun partner, een verlaagd risico op angina hadden. Dit was zelfs het geval als ze andere risicofactoren hadden, zoals ouder zijn of een verhoogde bloeddruk.

Evenzo bleek uit een onderzoek onder 8.000 mannen dat er meer kans was dat ze een twaalfvingerige darmzweer zouden krijgen als ze:

  • familieproblemen hadden
  • zich niet geliefd en gesteund voelden door hun vrouw
  • geen wraak nam op collega’s wanneer hij gekwetst werd. Met andere woorden, ze onderdrukten hun woede

Vriendschap is ook gezond

Een avond met vrienden doorbrengen is ook goed voor je gezondheid.

Een 10-jarig onderzoek onder 1.500 mensen ouder dan 70 jaar wees uit dat degenen met sterkere vriendschapsnetwerken langer leefden dan mensen met minder vrienden. Onderzoekers dachten dat dit te wijten kon zijn aan het feit dat vrienden een positieve invloed hebben op levensstijlkeuzes, zoals roken of sporten en emotionele steun bieden.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x